poniedziałek, 11 lipca 2016

Gnocchetti z kremem z cukinii

Włoska kuchnia nie przestaje mnie zaskakiwać. Cukinia nigdy nie była moim ulubionym warzywem, ale ten krem sprawił, że spojrzałam na nią inaczej. Natomiast kluski uwielbiam bez względu na to czy są polskie, czy włoskie...
SKŁADNIKI:
*op. makaronu gnocchetti (dla 4 osób 2 opakowania)
*3 średnie i wąskie cukinie, umyte i pokrojone w grube plastry
*8 pomidorów na gałązce, najlepiej słodkich, pokrojonych w ćwiartki
*2-3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
*ok. 150 ml wywaru z jarzyn
*1-2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone szeroką stroną noża
*10 dużych liści bazylii
*sól i pieprz
*(opcjonalnie) łyżka gęstego jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy czosnek, a po chwili cukinie. Solimy i pieprzymy. Kiedy warzywa lekko się zrumienią zalewamy je wywarem i dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut (muszą być miękkie).

W tym czasie w posolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy  i schładzamy pod wodą.

Cukinie zestawiamy z ognia i przekładamy do miski by lekko ostygły (bez czosnku). Następnie używając blendera miksujemy warzywa z bazylią (ewentualnie dodajemy jogurt). Jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy solą.

Na patelni prażymy przez chwilę orzechy. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i pomidory.

Danie podaje się chłodne, chociaż na ciepło smakuje równie dobrze. Jako dodatek można podać także plastry salami z plastrami cukinii albo ogórka i niewielki kawałek sera pleśniowego.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: 4