sobota, 30 lipca 2016

Risotto z pesto

Wiem, że zrobienie pesto własnoręcznie jest bardzo dobrym pomysłem, ale nie zawsze mam na to czas. Natomiast istnieje już możliwość zakupienia zdrowego i smacznego pesto i ja nie wstydzę się z niej skorzystać. Ten przepis jest bardzo prosty i daje wspaniałą bazę dla przygotowania różnorodnych posiłków. Przedstawiam Wam dwie możliwości.


SKŁADNIKI:
*ok. 3 szklanki bulionu warzywnego (można użyć samej wody, jednak danie będzie mniej aromatyczne)
*2 łyżki oliwy z oliwek
*1 cebula, posiekana
*4 ząbki czosnku, posiekane
*ok. 1 szklanki ryżu do risotto
*ok. 4 łyżek pesto - CZYTAJ SKŁAD POLECA - tutaj znajdziecie zestawienie niektórych pesto w słoikach
*odrobina drobno startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na małym ogniu cebulę wraz z czosnkiem. Uważamy aby nic się nie przypaliło. Po minucie dodajemy ryż i mieszamy tak by nasiąknął oliwą i sokami z warzyw. Po upływie kolejnej minuty zalewamy ryż jedną szklanką bulionu. Zagotowujemy i delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i czekamy aż ryż wchłonie bulion. Dodajemy odrobinę bulionu i powtarzamy czynność do momentu, w którym ryż będzie miękki. Po 15 minutach ryż powinien być gotowy. Niestety mi zbyt dużo bulionu wyparowało, więc trzeba tego pilnować (choć "suche" risotto też jest smaczne). Na koniec dodajemy pesto, mieszamy i ewentualnie doprawiamy całość solą. Przykrywamy patelnię i zdejmujemy ją z palnika. Po 2 minutach odkrywamy patelnię i rozkładamy na talerze/miski wraz z dodatkami.


CZAS PRZYGOTOWANIA:  25 min.
LICZBA PORCJI: 4