niedziela, 4 września 2016

Pikantna sałatka makaronowa

Sezon grillowy już prawie za nami, choć okazuje się, że wrzesień wcale nie zapowiada się jesiennie, więc kto wie? Jeśli słonecznie dni będą wciąż sprzyjać i najdzie Was ochota na piknikowanie to ta sałatka będzie doskonałą przystawką w trakcie oczekiwania na większy posiłek pod chmurką.


SKŁADNIKI:
*1 duża czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
*30 dag makaronu np. świderki, ugotowanego al dente
*1/2 słoiczka kaparów - ok. 4 łyżeczek, ale jeśli ktoś lubi ich smak to może dodać więcej
*2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
*150 ml jogurtu naturalnego
*1 łyżeczka chili
*1 łyżeczka czosnku
*1/2 łyżeczki kozieradki - jej smak jest wyjątkowy
*sól

PRZYGOTOWANIE:
Prościej być nie może - wystarczy wymieszać dobrze wszystkie składniki. Po przygotowaniu najlepiej jest włożyć sałatkę do lodówki na 2 godziny. Dobrze jest jednak pamiętać, żeby wyjąć ją z lodówki na 10-15 minut przed podaniem - żeby nie była zimna.

LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15min