niedziela, 4 września 2016

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i owsa pod pierzynką z pesto

Nie od dziś wiadomo, że kasza jest bardzo zdrowa. Nie wszyscy wiedzą jednak, że jest też bardzo smaczna i może być czymś więcej, niż zwykłym dodatkiem do np. sosu mięsnego. Ta zapiekanka - zainspirowana przepisem znalezionym na stronie www.przyslijprzepis.pl (Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i pepperoni pod jogurtowo-ziołową kołderką) - jest naprawdę smaczna i treściwa. Warto dodać do niej sos np. pietruszkowy, który zmieni jej dość suchą konsystencję.


SKŁADNIKI:
*200g kaszy jęczmiennej, ugotowanej według przepisu
*50g owsa, ugotowanego według przepisu
*1 duże cebula, drobno posiekana
*10dag twardego sera żółtego, startego na bardzo drobnych oczkach
*2 jajka
*sól
*pieprz cayenne
-----
*300ml gęstego jogurtu naturalnego
*2-3 łyżki zielonego pesto
*1 jajko
*15-20dag twardego sera żółtego, startego na bardzo drobnych oczkach
-----
*125ml jogurtu naturalnego
*duża garść natki pietruszki
*czosnek

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę podsmażamy delikatnie na oliwie. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę mieszamy z owsem, cebulą, serem żółtym, jajkami, solą i pieprzem. Przekładamy masę do żaroodpornej dużej formy wysmarowanej odrobiną oliwy.

Gęsty jogurt przekładamy do miski blendera i dodajemy pesto, jajko, ser. Możemy oczywiście dodać też soli, ale ostrożnie ponieważ pesto jest słone. Wszystko blendujemy na gładki sos. Całość wylewamy na wierzch masy z kaszy - masa nie wchłonie zbyt wiele sosu, więc dobrze jest zostawić odpowiednio wysoki brzeg formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Zapiekanka będzie gotowa kiedy wierzch przestanie być płynny i zrobi się złoto-brązowy.


Blendujemy składniki na sos pietruszkowy. Zapiekankę podajemy ze słodkimi pomidorami i np. chorizo.

LICZBA PORCJI: ok. 8
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min