wtorek, 18 października 2016

Makaron ryżowy z warzywami i marynowanym tofu

Kiedyś wydawało mi się, że miód nadaje się jedynie do słodzenia herbaty, deserów albo na kanapki. Później, kiedy zaczęłam swoją przygodę kulinarną, odkrywałam powoli różnorakie zastosowania dla tego wspaniałego daru natury. Ten przepis jest idealnym przykładem takiego zastosowania.


SKŁADNIKI:
*opakowanie makaronu ryżowego (grubego)
*opakowanie warzyw, mieszanka azjatycka
*opakowanie naturalnego twardego tofu, pokrojonego w kostkę
*2 łyżki miodu
*3 łyżeczki oleju sezamowego
*6 łyżek sosu sojowego
*szczypta chili
*odrobina kurkumy, ostrej papryki, pieprzu, imbiru, szałwii, kolendry, soli

PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy olej sezamowy, 4 łyżki sosu sojowego, chili oraz miód i dodajemy tofu. Zostawiamy wymieszane na około 30 minut.

Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu. Warzywa wrzucamy na głęboką patelnię i dodajemy przyprawy. Smażymy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, przez około 10 minut. Na drugiej patelni podsmażamy na odrobinie oliwy tofu, tak by marynata była lekko karmelizowana. Do warzyw dodajemy makaron i tofu. Delikatnie mieszamy i dusimy przez 2 minuty na wolnym ogniu.

Wykładamy makaron z warzywami do miseczek.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 min
LICZBA PORCJI: 4