sobota, 16 stycznia 2016

Risotto z warzywami i chrupiącą kruszonką

Risotto jest jednym z tych dań, które według mnie, choć smakują obłędnie, dość trudno przyjmują się na polskich stołach. To ma dość nietypowy smak, ale okazuje się wyjątkowe i bardzo sycące.


SKŁADNIKI:
*350 g ryżu Arborio, albo innego na risotto
*mała główka kalafiora, podzielona na małe różyczki
*mała główka brokuła, podzielona na małe różyczki
*2 szalotki, posiekane
*1 gruba kromka chleba
*mała puszka anchois w oliwie z oliwek
*1 pęczek natki pietruszki
*1l ciepłej wody z solą i naturalną przyprawą do bulionu
*oliwa z oliwek
*1 łyżeczka suszonego tymianku
*sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Kalafior i brokuł myjemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 5 minut a następnie odcedzamy. Szalotki podsmażamy przez minutę na rozgrzanej oliwie, a następnie wsypujemy ryż i prażymy go ciągle mieszając, tak by każde ziarenko nasiąknęło oliwą.

Po minucie dolewamy do ryżu przygotowaną przegotowaną wodę z solą. Należy ją dodawać powoli, po jednej chochli, ciągle mieszając. Kiedy wlejemy połowę wody, pozostawiamy ryż na małym ogniu by woda odparowała. Po kilku minutach dodajemy resztę wody i przykrywamy patelnię, tak by ryż się dusił.

W tym czasie miksujemy (dość grubo) anchois, pietruszkę, chleb, tymianek oraz oliwę z oliwek. Tak przygotowaną kruszonkę przypiekamy na patelni (bez tłuszczu). Ryż powinien się dusić nie dłużej niż 10 minut. W ostatniej chwili dodajemy zblanszowane warzywa i już nie przykrywamy dania, ale je mieszamy. Po 2 minutach risotto powinno być gotowe. Jeśli nadal na patelni będzie woda, należy ją odparować podkręcając temperaturę pod patelnią i mieszając.

Risotto wykładamy na talerze i oprószamy z wierzchu kruszonką. Danie smakuje wyśmienicie podawane z kiełkami brokułów i pomidorkami koktajlowymi.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: 5-6

niedziela, 10 stycznia 2016

Naleśniki z otrębami

Choć w weekendy czasu mamy zazwyczaj dużo, to jednak często śniadanie stanowią po prostu kanapki. Co prawda kolorowe i pełne pysznych połączeń ale jednak kanapki. Czasem lubię zacząć dzień nieco inaczej. Tym razem były to naleśniki z otrębami, a inspiracją do ich wykonania była książka "Pysznie i zdrowo od rana do wieczora", czyli najlepsze przepisy z programu "Dzień Dobry TVN" wydana nakładem wydawnictwa Rebis.


SKŁADNIKI:
*260 ml maślanki
*300 g mąki pszennej (dobrej jakości)
*70 g mieszanych otrębów
*3 jajka, lekko ubite
*1 łyżka proszku do pieczenia
*50 ml wody gazowanej
*1 łyżeczka soli

DODATKI:
twarożek lub jogurt naturalny, świeże owoce, błonnik, miód, płatki czekoladowe, masło orzechowe i dżem

PRZYGOTOWANIE:
Do jajek należy dodać maślankę oraz wszystkie suche składniki. Najlepiej wymieszać je widelcem, a później stopniowo dodawać wodę gazowaną i mieszać energicznie, aż do uzyskania dość rzadkiej konsystencji.

Do smażenia dobrze jest używać specjalnej patelni do naleśników. Jeśli mają być grube, bardziej jak pancakesy to wystarczy wlewać więcej ciasta na patelnię.

Dekorować dodatkami :)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: ok. 10

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Wegetariańskie chili

Zima dość długo nie mogła do nas dotrzeć ale mróz za oknem nie pozostawia wątpliwości, że wreszcie się zjawiła. Styczeń to minusowe temperatury, a one oznaczają, że trzeba się rozgrzewać. Nie znam lepszego sposobu na to by rozgrzać ciało niż gorąca kąpiel, ale to wegetariańskie chili zajmuje drugie miejsce w tym rankingu. Zdecydowanie!


SKŁADNIKI:
*400 g fasoli Adzuki (moczonej przez 12 godzin w wodzie)
*3 łyżki oleju rzepakowego
*2 duże cebule, posiekane
*5 ząbków czosnku, posiekanych
*1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
*400 g pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skórki
*1-2 papryczki jalapenio z puszki, pokrojone
*1 l bulionu warzywnego
*pęczek natki pietruszki, posiekana
*kilka ogórków konserwowych, posiekanych do dekoracji
* mieszanka przypraw: 1i 1/2 łyżki suszonego oregano, 1 i 1/3 łyżki kminku, 12 łyżki ziaren kolendry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/4 łyżki pieprzu kajeńskiego
*2-3 łyżeczki soli
*2 łyżeczki brązowego cukru


PRZYGOTOWANIE:
W moździerzu ucieramy wszystkie zioła. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i na nim (na małym ogniu) podsmażamy cebulę, czosnek oraz paprykę. Po 5 minutach dodajemy mieszankę przypraw, mieszamy i dodajemy kawałki ostrych papryczek. Dusimy całość pod przykryciem przez 3 minuty, następnie dodajemy pomidory, fasolę oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy od 30 minut do godziny, aż fasolka będzie miękka. Na końcu doprawiamy solą i cukrem.

Chili przekładamy do misek, dekorujemy pokrojonym ogórkiem i natką pietruszki. Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: poza namaczaniem około 1 i 1/2 h
LICZBA PORCJI: 6-8