czwartek, 28 kwietnia 2016

Gruziński kebab

Gruzińska kuchnia dopiero niedawno wdarła się na polskie salony. Jeszcze 3 lata temu znalezienie restauracji serwującej gruzińskie specjały było trudnym wyzwaniem. Na szczęście zmieniają nam się gusta i otwieramy się na obce smaki. To danie nie jest najbardziej wyrafinowane i na pewno znajdzie się sto innych, "bardziej gruzińskich" potraw, ale jest proste, szybkie i przepyszne. Jego charakter można zmienić za pomocą kilku dodatków.
SKŁADNIKI:
*1kg mielonych filetów z piersi drobiowej
*2 duże cebule, drobno posiekane
*1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
*1 jajko
*sól (ok. 1 płaska łyżeczka), pieprz
*mąka do panierowania

SOS:
*pomidory krojone, karton
*3 ząbki czosnku, drobno posiekane
*1 łyżeczka oregano
*sól (szczypta), cukier (1/2 łyżeczki), pieprz kajeński

DODATKI:
*frytki/pieczone ziemniaki/ryż
*ser feta/ser owczy

PRZYGOTOWANIE:
Mięso mieszamy w dużej misce wraz z cebulą, kolendrą, jajkiem, solą i pieprzem. Kiedy już będzie dobrze wymieszane odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy miskę z lodówki i przygotowujemy podłużne i owalne kotleciki, które obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony.
W czasie kiedy mięso chłodzi się w lodówce, w rondelku podgrzewamy pomidory wraz z czosnkiem i przyprawami.

Kotleciki podajemy wraz z sosem i dodatkami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min
LICZBA PORCJI: ok. 10 kebabów

sobota, 16 kwietnia 2016

Szpinakowa z sumakiem


Sumak to cierpka bliskowschodnia przyprawa o rubinowym kolorze. Nie jest trudno dostępna w Polsce, więc przyrządzenie tej, zbliżonej w smaku do szczawiowej, zupy nie powinno być zadaniem kłopotliwym. Odrobina sera feta fantazyjnie podkręca smak, a jajko dodaje jej swojskiego akcentu.

 
SKŁADNIKI:

*2 łyżki masła

*2 cebule dymki, drobno posiekane

*4 ząbki czosnku, posiekane

*3 łyżeczki sumaku

*1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

*2 łyżeczki mielonej kolendry

*0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

*0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego

*500g świeżego szpinaku baby

*2l bulionu drobiowego (1 marchewka, 1 pietruszka, por, kawałek selera, 1 ćwiartka kurczaka, 1 skrzydełko)

*1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok

*sól i pieprz



DODATKI:

*op. sera feta (najlepiej oryginalnego z mleka owczego i koziego)

*jajka na twardo

*ryż lub ziemniaki



PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników gotujemy bulion drobiowy. Usuwamy z niego wszystkie składniki i dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny oraz pieprz cytrynowy. Mieszamy.



Na maśle szklimy cebulę i czosnek. Wszystkie przyprawy mieszamy (oprócz pieprzu cytrynowego, bo on już został dodany) i dodajemy na patelnię. Mieszamy całość i przez pięć minut smażymy na wolnym ogniu. Do bulionu dodajemy szpinak i przyprawy wraz z cebulą i czosnkiem z patelni. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 10 minut.

Połowę zupy przekładamy do głębokiego naczynia, w którym będzie ją łatwo zblendować. Po zblendowaniu dodajemy powstały krem do reszty. Zupę podajemy z ryżem, pokruszonym serem feta i jajkiem.



CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min

LICZBA PORCJI: 8

niedziela, 10 kwietnia 2016

Wołowy gulasz z grochem i warzywami

Danie bardzo sycące, a przez dużą ilość warzyw bardzo zdrowe i zadziwiająco lekkie (pomimo użycia grochu). Posiada interesującą kombinację smakową. Zdecydowanie jest to potrawa, która ma szansę smakować wszystkim. Ja podałam go z kuskusem i zniknął z talerzy błyskawicznie, choć kuskus nie jest naszą ulubioną kaszą.
SKŁADNIKI:
*35 dag wołowiny zrazowej, pokrojonej w małą kostkę
*2 marchewki, pokrojone w talarki
*1 cukinia, umyta i pokrojona w dużą kostkę
*1 duża cebula, pokrojona w pół talarki
*1 mała główka kalafiora, podzielona na malutkie różyczki
*10 dag żółtego grochu
*oliwa z oliwek
*sól, pieprz

DODATEK:
*kasza kuskus (ok. 50 dag)
*ogórki konserwowe z chili

PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku o grubym dnie szklimy cebulę a następnie podsmażamy na mocnym ogniu mięso, cały czas mieszając. Jeśli mięso lekko przywrze to nawet lepiej. Wtedy skrobiemy drewnianą łyżką dno garnka i zalewamy 1,5 l wody. Solimy, mieszamy i gotujemy na słabym ogniu przez 30 min. Następnie dodajemy przepłukany groch i gotujemy przez kolejne 30 min.
Na 15 min. przed końcem gotowania dodajemy warzywa i mieszamy. Po 15 minutach gulasz powinien być gotowy. Na końcu warto dodać pieprz.

Gulasz świetnie komponuje się z kaszą kuskus.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 min.
LICZBA PORCJI: ok. 8

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Warzywny bulion z nutą orientu

Wiosenne przesilenie przynosi zazwyczaj pierwsze kichnięcia i kaszlnięcia. Posługując się jednym z haseł reklamowych pragnę Was zapewnić, że "na chorobę Wam inne środki". Taki pyszny, złocisty i lekko pikantny bulion przegoni każde mniej poważne choróbsko.
SKŁADNIKI:
*1,5l wody
*podwójny filet z kurczaka, pokrojony w cienkie paski
*2 duże marchewki, pokrojone w pół-plasterki
*2 łodygi selera, pokrojone w 3-4 cm paseczki
*1 pietruszka, pokrojona w kostkę
*kilka łodyżek natki pietruszki
*mały kawałek korzenia selera, pokrojony w kostkę
*3-4 łyżki sosu sojowego
*1 łyżeczka chili
*1/2 łyżeczki imbiru
*1/2 łyżeczki curry
*odrobina białego pieprzu
*sól
*makaron nitki

PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy warzywa wraz z kawałkami fileta. Gotujemy na wolnym ogniu, tak by woda lekko wrzała, przez 30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Bulion jest gotowy. Wystarczy tylko nałożyć makaron na talerze i zalać gorącym bulionem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min
LICZBA PORCJI: 4-6