sobota, 30 lipca 2016

Risotto z pesto

Wiem, że zrobienie pesto własnoręcznie jest bardzo dobrym pomysłem, ale nie zawsze mam na to czas. Natomiast istnieje już możliwość zakupienia zdrowego i smacznego pesto i ja nie wstydzę się z niej skorzystać. Ten przepis jest bardzo prosty i daje wspaniałą bazę dla przygotowania różnorodnych posiłków. Przedstawiam Wam dwie możliwości.


SKŁADNIKI:
*ok. 3 szklanki bulionu warzywnego (można użyć samej wody, jednak danie będzie mniej aromatyczne)
*2 łyżki oliwy z oliwek
*1 cebula, posiekana
*4 ząbki czosnku, posiekane
*ok. 1 szklanki ryżu do risotto
*ok. 4 łyżek pesto - CZYTAJ SKŁAD POLECA - tutaj znajdziecie zestawienie niektórych pesto w słoikach
*odrobina drobno startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na małym ogniu cebulę wraz z czosnkiem. Uważamy aby nic się nie przypaliło. Po minucie dodajemy ryż i mieszamy tak by nasiąknął oliwą i sokami z warzyw. Po upływie kolejnej minuty zalewamy ryż jedną szklanką bulionu. Zagotowujemy i delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i czekamy aż ryż wchłonie bulion. Dodajemy odrobinę bulionu i powtarzamy czynność do momentu, w którym ryż będzie miękki. Po 15 minutach ryż powinien być gotowy. Niestety mi zbyt dużo bulionu wyparowało, więc trzeba tego pilnować (choć "suche" risotto też jest smaczne). Na koniec dodajemy pesto, mieszamy i ewentualnie doprawiamy całość solą. Przykrywamy patelnię i zdejmujemy ją z palnika. Po 2 minutach odkrywamy patelnię i rozkładamy na talerze/miski wraz z dodatkami.


CZAS PRZYGOTOWANIA:  25 min.
LICZBA PORCJI: 4

poniedziałek, 11 lipca 2016

Gnocchetti z kremem z cukinii

Włoska kuchnia nie przestaje mnie zaskakiwać. Cukinia nigdy nie była moim ulubionym warzywem, ale ten krem sprawił, że spojrzałam na nią inaczej. Natomiast kluski uwielbiam bez względu na to czy są polskie, czy włoskie...
SKŁADNIKI:
*op. makaronu gnocchetti (dla 4 osób 2 opakowania)
*3 średnie i wąskie cukinie, umyte i pokrojone w grube plastry
*8 pomidorów na gałązce, najlepiej słodkich, pokrojonych w ćwiartki
*2-3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
*ok. 150 ml wywaru z jarzyn
*1-2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone szeroką stroną noża
*10 dużych liści bazylii
*sól i pieprz
*(opcjonalnie) łyżka gęstego jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy czosnek, a po chwili cukinie. Solimy i pieprzymy. Kiedy warzywa lekko się zrumienią zalewamy je wywarem i dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut (muszą być miękkie).

W tym czasie w posolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy  i schładzamy pod wodą.

Cukinie zestawiamy z ognia i przekładamy do miski by lekko ostygły (bez czosnku). Następnie używając blendera miksujemy warzywa z bazylią (ewentualnie dodajemy jogurt). Jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy solą.

Na patelni prażymy przez chwilę orzechy. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i pomidory.

Danie podaje się chłodne, chociaż na ciepło smakuje równie dobrze. Jako dodatek można podać także plastry salami z plastrami cukinii albo ogórka i niewielki kawałek sera pleśniowego.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: 4

sobota, 9 lipca 2016

Krem z kolorowych pomidorów

Wspaniała i kolorowa zupa, która doskonale nada się tak na obiad, jak i lekką kolację w upalne wakacyjne dni. Dodatkiem do niej będą grissini - to wystarcza by danie było efektowne i sycące.
SKŁADNIKI:
*3 łyżki oliwy z oliwek
*1 duża cebula, posiekana
*4 ząbki czosnku, rozdrobnione
*2 marchewki, drobno pokrojone
*3 czerwone pomidory, obrane i pokrojone
*3 żółte pomidory, obrane i pokrojone
*500 ml bulionu drobiowego
*2 łyżeczki brązowego cukru
*kilka listków bazylii, posiekanych
*szczypta płatków chili
*sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Oliwę rozgrzewamy w sporym garnku o grubym dnie. Dodajemy cebulę, czosnek i marchew. Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy pomidory, bulion, cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 20-30 minut.
Połowę zupy miksujemy i wlewamy znowu do garnka (możemy dodać też kilka łyżek jogurtu naturalnego). Dodajemy sól, pieprz, bazylię. Rozlewamy ją na talerze i posypujemy chili. Jako dodatek dodajemy włoskie grissini.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
LICZBA PORCJI: 6