czwartek, 29 września 2016

Makaron z warzywami w sosie sezamowo-sojowym

Czasem najprostsze sposoby są najlepsze. W tym przypadku ta zasada sprawdza się całkowicie. Bardzo lubię dania z woka, no i kocham brokuły. To danie przygotowuje się w woku (lub w zwykłej głębokiej i dużej patelni) i zawiera w sobie brokuły! A to oznacza, że trafia na szczyt mojej listy dań ulubionych. Pomysł z prażonym sezamem i marchewką został zapożyczony od kolegi, który z tych dwóch składników (plus sos sojowy) przygotowuje przekąskę. Czas żebyście poznali szybkiego chińczyka.


SKŁADNIKI:
*op. makaronu ryżowego (tagliatelle)
*3 plastry schabu, pokrojone na paski
*1 brokuł, podzielony na różyczki
*1 marchewka, pokrojona w słupki
*6-8 łyżek sosu sojowego
*6 łyżek ziaren jasnego sezamu
*3-4 łyżki oleju sezamowego
*1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:
Na zwykłej patelni podsmażamy schab przez ok 5-7 minut. W woku prażymy sezam. Kiedy ziarenka się lekko zrumienią zalewamy go olejem sezamowym, sosem sojowym, 1/4 szklanki wody i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy warzywa i schab. Dusimy pod przykryciem przez ok. 7 minut. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy makaron i dodajemy go do warzyw. Dolewamy znowu 1/4 szklanki wody. Jeśli jest taka potrzeba całość przyprawiamy odrobiną soli lub kilkoma kroplami sosu sojowego i mieszamy. Smażymy na wolnym ogniu przez ok 1-2 minuty, tak by nadmiar płynów odparował - jeśli nie ma co odparować, możemy od razu po wymieszaniu podawać.

Opcjonalnie można pominąć schab.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min
LICZBA PORCJI: 3

niedziela, 4 września 2016

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i owsa pod pierzynką z pesto

Nie od dziś wiadomo, że kasza jest bardzo zdrowa. Nie wszyscy wiedzą jednak, że jest też bardzo smaczna i może być czymś więcej, niż zwykłym dodatkiem do np. sosu mięsnego. Ta zapiekanka - zainspirowana przepisem znalezionym na stronie www.przyslijprzepis.pl (Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i pepperoni pod jogurtowo-ziołową kołderką) - jest naprawdę smaczna i treściwa. Warto dodać do niej sos np. pietruszkowy, który zmieni jej dość suchą konsystencję.


SKŁADNIKI:
*200g kaszy jęczmiennej, ugotowanej według przepisu
*50g owsa, ugotowanego według przepisu
*1 duże cebula, drobno posiekana
*10dag twardego sera żółtego, startego na bardzo drobnych oczkach
*2 jajka
*sól
*pieprz cayenne
-----
*300ml gęstego jogurtu naturalnego
*2-3 łyżki zielonego pesto
*1 jajko
*15-20dag twardego sera żółtego, startego na bardzo drobnych oczkach
-----
*125ml jogurtu naturalnego
*duża garść natki pietruszki
*czosnek

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę podsmażamy delikatnie na oliwie. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę mieszamy z owsem, cebulą, serem żółtym, jajkami, solą i pieprzem. Przekładamy masę do żaroodpornej dużej formy wysmarowanej odrobiną oliwy.

Gęsty jogurt przekładamy do miski blendera i dodajemy pesto, jajko, ser. Możemy oczywiście dodać też soli, ale ostrożnie ponieważ pesto jest słone. Wszystko blendujemy na gładki sos. Całość wylewamy na wierzch masy z kaszy - masa nie wchłonie zbyt wiele sosu, więc dobrze jest zostawić odpowiednio wysoki brzeg formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Zapiekanka będzie gotowa kiedy wierzch przestanie być płynny i zrobi się złoto-brązowy.


Blendujemy składniki na sos pietruszkowy. Zapiekankę podajemy ze słodkimi pomidorami i np. chorizo.

LICZBA PORCJI: ok. 8
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min

Pikantna sałatka makaronowa

Sezon grillowy już prawie za nami, choć okazuje się, że wrzesień wcale nie zapowiada się jesiennie, więc kto wie? Jeśli słonecznie dni będą wciąż sprzyjać i najdzie Was ochota na piknikowanie to ta sałatka będzie doskonałą przystawką w trakcie oczekiwania na większy posiłek pod chmurką.


SKŁADNIKI:
*1 duża czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
*30 dag makaronu np. świderki, ugotowanego al dente
*1/2 słoiczka kaparów - ok. 4 łyżeczek, ale jeśli ktoś lubi ich smak to może dodać więcej
*2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
*150 ml jogurtu naturalnego
*1 łyżeczka chili
*1 łyżeczka czosnku
*1/2 łyżeczki kozieradki - jej smak jest wyjątkowy
*sól

PRZYGOTOWANIE:
Prościej być nie może - wystarczy wymieszać dobrze wszystkie składniki. Po przygotowaniu najlepiej jest włożyć sałatkę do lodówki na 2 godziny. Dobrze jest jednak pamiętać, żeby wyjąć ją z lodówki na 10-15 minut przed podaniem - żeby nie była zimna.

LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15min