poniedziałek, 24 października 2016

Muszle z pijanymi grzybami

Pewnie zdążyliście już zauważyć, że jestem miłośniczką przepisów prostych i szybkich. Takie jest właśnie to danie. Mało wymagające, a bardzo zaskakujące w smaku. Polecam podane z grzankami.


SKŁADNIKI:
*op. makaronu muszelki
*500 g pieczarek, obranych i pokrojonych w dość drobną kostkę
*1 biała cebula, posiekana
*1 duży pomidor malinowy, obrany i wydrążony
*1 szklanka czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego)
*2 ząbki czosnku
*oliwa
*majeranek, szałwia, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni w dość dużej ilości oliwy podsmażamy lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby i mieszamy. Dodajemy pieprz. Po kilku minutach dodajemy wino oraz przyprawy. Pomidora bez gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez około 10 minut tak by wino odparowało.

W tym czasie gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu dodajemy makaron na patelnię i mieszamy. Przykrywamy na 1 minutę i lekko dusimy. Po tym czasie przekładamy na talerze i podajemy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: 3-4

niedziela, 23 października 2016

Naleśniki cukiniowe z hummusem z jarmużem i brokułem

Któż nie kocha naleśników? Ja uwielbiam! Mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Te są nietypowe bo do ich ciasta dodałam zmiksowaną cukinię. A hummus można oczywiście zrobić samemu, ale akurat ja kupiłam go w sklepie Piotr i Paweł.


SKŁADNIKI:
*250 gram mąki pszennej
*1 średniej wielkości cukinia, umyta i pokrojona na kawałki
*2/3 szklanki mleka
*1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
*2 jajka
*sól
*płaska łyżka proszku do pieczenia
*hummus z jarmużem i brokułem
*ser żółty cheddar
*oliwa

PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie podsmażamy cukinię. Tak by się delikatnie zrumieniła z każdej strony. Odsączamy na papierze i przekładamy do miksera. Dolewamy odrobinę mleka i wody i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy.

W dużej misce mieszamy mleko, proszek do pieczenia, mąkę, odrobinę wody mineralnej, jajka oraz sól i przecier z cukinii. Ja pomagam sobie blenderem, tak by ciasto było gładkie i dosyć gęste. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie, dodajemy mąkę.

Smażymy cienkie naleśniki i smarujemy je hummusem, następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół. Ciepłe naleśniki posypujemy utartym serem żółtym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
LICZBA PORCJI: ok. 15 naleśników

wtorek, 18 października 2016

Makaron ryżowy z warzywami i marynowanym tofu

Kiedyś wydawało mi się, że miód nadaje się jedynie do słodzenia herbaty, deserów albo na kanapki. Później, kiedy zaczęłam swoją przygodę kulinarną, odkrywałam powoli różnorakie zastosowania dla tego wspaniałego daru natury. Ten przepis jest idealnym przykładem takiego zastosowania.


SKŁADNIKI:
*opakowanie makaronu ryżowego (grubego)
*opakowanie warzyw, mieszanka azjatycka
*opakowanie naturalnego twardego tofu, pokrojonego w kostkę
*2 łyżki miodu
*3 łyżeczki oleju sezamowego
*6 łyżek sosu sojowego
*szczypta chili
*odrobina kurkumy, ostrej papryki, pieprzu, imbiru, szałwii, kolendry, soli

PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy olej sezamowy, 4 łyżki sosu sojowego, chili oraz miód i dodajemy tofu. Zostawiamy wymieszane na około 30 minut.

Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu. Warzywa wrzucamy na głęboką patelnię i dodajemy przyprawy. Smażymy na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, przez około 10 minut. Na drugiej patelni podsmażamy na odrobinie oliwy tofu, tak by marynata była lekko karmelizowana. Do warzyw dodajemy makaron i tofu. Delikatnie mieszamy i dusimy przez 2 minuty na wolnym ogniu.

Wykładamy makaron z warzywami do miseczek.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 min
LICZBA PORCJI: 4

sobota, 15 października 2016

Placki z kurczakiem podane z duszoną cukinią i prażonym słonecznikiem

Kiedy najdzie Was ochota na szybki obiad to właśnie te placki będą idealne. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka chwil, ale wrażenia smakowe pozostają w pamięci na długo. Choć ten obiad wcale nie należy do najbardziej wyszukanych, to jednak duszona cukinia ze słonecznikiem nadaje mu odrobiny elegancji.


SKŁADNIKI:
*2 filety z piersi kurczaka, drobno pokrojone
*4 jajka
*20 dag żółtego sera, startego
*1 cebula, posiekana
*6 czubatych łyżek mąki pszennej
*odrobina wody mineralnej (gazowanej)
*szczypta proszku do pieczenia
*sól, pieprz i np. kurkuma, kmin rzymski, majeranek, chili
*14 cienkich plastrów cukinii
*garść ziaren słonecznika
*3 łyżki oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę podsmażamy na oliwie. Mięso, jajka, mąkę, cebulę, proszek do pieczenia, ser żółty, przyprawy i wodę mieszamy dość mocno łyżką. Ciasto nie musi być gładkie, ale poświęcamy mieszaniu trochę czasu by składniki się połączyły. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy średniej wielkości placuszki na złoty kolor.

Na drugiej patelni (suchej) prażymy słonecznik, tak by ziarna lekko zbrązowiały. Dolewamy oleju sezamowego i dodajemy cukinię. Delikatnie ją solimy, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok 3-4 minuty.

Na talerzu układamy plastry cukinii i placki. Możemy polać je sosem słodkie chili.

LICZBA PORCJI:12-16 placków
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut