niedziela, 29 stycznia 2017

Ryż z soczewicą i czosnkowymi pieczarkami z piekarnika

To jest obiad, który powstał z resztek tzn. zostało mi trochę ryżu i trochę soczewicy, więc dokupiłam pieczarki, no i macie efekt. Jest zaskakująco smaczny i naprawdę dobrze się prezentuje. A pieczarki pieczone z czosnkiem to po prostu niebo w gębie.


SKŁADNIKI:
*1/2 szklanki ryżu, ugotowanego
*1/2 szklanki brązowej soczewicy, ugotowanej
*12 kapeluszy pieczarek, obranych
*15 pieczarek wraz z ogonkami, obranych i pokrojonych w plastry
*1 cebula, obrana i posiekana w kostkę
*12 ząbków czosnku w oleju chili
*pasta z czosnku (kupna)
*ogórki kiszone
*masło
*sól
*pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ryż mieszamy z soczewicą w garnku. W innym garnku roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy posiekane pieczarki, które solimy i pieprzymy. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie powstały sos pieczarkowy dodajemy do ryżu i soczewicy i mieszamy. Dolewamy 1/4 szklanki wody i podgrzewamy przez 5 minut na ogniu. Jeśli jest taka potrzeba solimy do smaku.

W czasie przyrządzania sosu przygotowujemy całe pieczarki. Kapelusze układamy wierzchem do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do każdego kapelusza wkładamy ząbek czosnku (oczywiście można więcej, jak ktoś lubi) i polewamy odrobiną oleju z chili. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 100 stopni, przez około 10 minut.

Na talerzu rozkładamy 2 łyżeczki pasty z czosnku, na niej układamy pieczarki z piekarnika. Wykładamy ryż z soczewicą i dodajemy ogórki kiszone. Całość można posypać natką pietruszki. Gotowe.

LICZBA PORCJI: 3
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut