niedziela, 5 marca 2017

Purée z pieczarkami i kurą

To danie nadaje się spokojnie do przygotowania w dniu, kiedy absolutnie nie ma się pomysłu na to co podać na obiad. Jest bardzo proste, wszystkie składniki są łatwo dostępne i ostatecznie okazuje się bardzo sycące i swojskie.



SKŁADNIKI:
*1 filet z piersi wiejskiej kury
*6-8 dużych ziemniaków
*30 kapeluszy pieczarek średniej wielkości, obranych
*30 ogonków z pieczarek, posiekane w drobną kostkę
*1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
*1/2 łyżeczki szałwii
*2 łyżki masła
*sól, pieprz
*pasta czosnkowa, 100% naturalna, można kupić

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy na części - tak by ugotowały się szybciej - i gotujemy przez ok. 12 minut w lekko posolonej wodzie. W czasie kiedy gotujemy ziemniaki, układamy w naczyniu żaroodpornym kapelusze (wierzchem do dołu) i skraplamy je oliwą oraz posypujemy szałwią roztartą w dłoniach. Pieczarki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut w 150 stopniach. Pokrojony na części i natarty odrobiną soli filet z kurczaka gotujemy przez 20 minut na parze.

Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i dodajemy masło. Ciepłe ziemniaki tłuczemy wraz z masłem a ogonki pieczarek podsmażamy wraz z cebulą, solą i pieprzem na odrobinie rozgrzanego oleju, przez około 10 minut. Puree powinno być przez ten czas przykryte.

Ziemniaki wykładamy na talerz i dekorujemy je podsmażonymi z cebulą ogonkami oraz odrobiną soku puszczonego z pieczonych w piekarniku pieczarek. Obok wykładamy kapelusze pieczarek i dodajemy do całości kawałki kury gotowanej na parze. Mnie to wystarczyło, ale spokojnie można tu podać jeszcze sałatkę.

LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min.