poniedziałek, 11 września 2017

Łosoś na tortellini z sosem lazurowym

To danie jest doskonałym przykładem tego, że z gotowych składników można przygotować pyszny, pożywny, zdrowy i wykwintny obiad. Zdecydowanie jest to potrawa, którą można podać na kolacji z gośćmi lub na randce w domu. Jest pyszne i najlepiej smakuje zjedzone zaraz po przyrządzeniu.



SKŁADNIKI:
*opakowanie tortellini z ricottą i szpinakiem
*pół opakowania mrożonej mieszanki warzyw włoskich (z mixem włoskich ziół)
*20 dag łososia pacyficznego
*3-4 plastry sera srebrzystego "Lazur"
*kieliszek wody
*odrobina oliwy


PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwi. Podsmażamy na niej warzywa, wraz z mieszanką ziół. Tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ja kupiłam gotowe, które wystarczyło podgrzać. W tym samym czasie gotujemy na parze łososia (lekko natartego solą). Przez około 15-20 minut.

Tortellini dodajemy do warzyw na patelnie i utrzymujemy w stanie ciągłego grzania, ale nie podsmażamy. Patelnie trzymamy przykrytą. Kiedy łosoś jest prawie gotowy, nalewamy do rondelka kieliszek wody. Pod rondelkiem ustawiamy mały ogień. Dodajemy do rondelka plastry sera i czekamy, aż się rozpuszczą - od czasu, do czasu mieszając.

Na talerzach układamy tortellini wraz z warzywami, na wierzchu układamy płaty łososia i polewamy całość sosem z sera pleśniowego. Danie jest gotowe do podania.

LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut