Pikantna zupa z brokułem i kiełbasą

Fajna, rozgrzewająca zupa. Doskonała na taką pogodę, jaką widać za oknem. Brokuł można tutaj drobno posiekać lub podać w dużych kawałkach. Kiełbasa jest obowiązkowa, gdyż nadaje smaku. Za to można spokojnie zrezygnować z ziemniaków i przegryzać ją chlebem, ale ja na prośbę męża dodałam jednego pyrka.


SKŁADNIKI:
*40 dag kiełbasy wołowej (lub z mięsa mieszanego), pokrojonej w plastry
*1 duży brokuł, podzielony na mniejsze lub większe różyczki
*2,2 l bulionu drobiowego, ugotowanego na kościach i mięsie oraz warzywach
*1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
*1 cebula, posiekana
*5 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki
*3-4 łyżki pulpy pomidorowej
*sól, pieprz, pieprz cayenne
*tarty ser parmezan lub grana padano

PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę podsmażamy na patelni, na odrobinie rozgrzanej oliwy. Kiedy już będzie dobrze podsmażona minimalizujemy "ogień" i dodajemy cebulę oraz czosnek. Mieszamy przez 3-4 minuty i wyłączamy całość. Zostawiamy na patelni.

Do gorącego bulionu dodajemy pokrojonego ziemniaka. Solimy i gotujemy 3 minuty. Następnie dodajemy zawartość patelni i gotujemy kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodajemy brokuła i pulpę. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Gotujemy przez 8 minut.

Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!

LICZBA PORCJI: 6-8
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-25 minut - jeśli mamy gotowy bulion

Popularne posty