Zupa z kurczakiem, gnocchi i zieleninką

Pieczony kurczak nadaje tej zupie nieco innego charakteru, a gnocchi komponują się tutaj idealnie. Nigdy nie przepadałam za pływającymi kawałkami zielonego w zupach, ale najwyraźniej zaczynam się do tego przekonywać, bo tutaj szpinak smakował mi wybornie. Może z czasem zasmakuję w tradycyjnej botwince?


SKŁADNIKI:
*2 połówki filetów drobiowych
*2 szalotki, posiekane
*3 ząbki czosnku, posiekane
*1,5 l bulionu drobiowego
*puszka pomidorów w kawałkach
*500g gnocchi
*dwie spore garście liści młodego szpinaku (wedle uznania)
*kilka liści bazylii
*kawałek parmezanu do dekoracji
*łyżeczka ostrej papryki
*oliwa, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Piersi kurczaka smarujemy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą rumianej barwy - możemy je delikatnie zapiec, by utworzyła się na nich złocista skórka. Czas pieczenia to około 20-25 minut. Następnie mięso studzimy i dzielimy na kawałki.

W sporym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej szalotkę oraz czosnek. Po 5 minutach zalewamy je bulionem i dodajemy zawartość puszki z pomidorami. Zagotowujemy wywar. Dodajemy kurczaka i po chwili gnocchi i gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy zieleninę. Zupę solimy i pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę, a następnie całość mieszamy aż liście stracą swoją sprężystość.

Danie smakuje doskonale posypane startym parmezanem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.
LICZBA PORCJI: 4-6

Popularne posty