Gnocchi w sosie jogurtowym ze szpinakiem i pomidorkami

Uwielbiam kopytka i wszelkiego rodzaju kluski, choć nie zawsze mam chęci by robić je własnoręcznie, na szczęście w sklepach można spokojnie znaleźć takie z dobrym składem np. gnocchi firmy "Henglein", kopytka firmy "Jawo". To danie jest bardzo proste, a wykorzystanie jogurtu zamiast śmietany sprawia, że staje się mniej kaloryczne. Być może wygląda jak "paciaja", ale za to pyszna "paciaja".


SKŁADNIKI:
*opakowanie (ok. 500g) gnocchi lub kopytek
*180g jogurtu naturalnego
*250g liści młodego szpinaku
*kilka pomidorków koktajlowych
*100g suszonych pomidorów (nie w oliwie)
*sól
*oliwa
*parmezan

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, a następnie dodajemy liście szpinaku. Kiedy trochę "zwiędną" kilka łyżek liści przekładamy do miski blendera, a następnie dodajemy jogurt naturalny i odrobinę soli. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię - mieszamy i smażymy na małym ogniu. Następnie miksujemy szpinak z jogurtem. Kiedy zawartość patelni będzie podgrzana dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe - w zależności czy chcemy uzyskać bardziej słodki posmak dodajemy ich mniej bądź więcej. Solimy i podsmażamy delikatnie tak by koktajlowe puściły delikatnie soki. Na koniec dodajemy na patelnię sos jogurtowy i mieszamy. Całość lekko podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Gnocchi podsmażamy na złoty kolor na maśle.

Na talerzach rozkładamy kopytka i dodajemy sos. Dla smaku można dodać parmezanu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.
LICZBA PORCJI: 3-4

Komentarze

Popularne posty