Zębacz pod jogurtową chmurką

Zębacz, czyli inaczej wilk morski, to bardzo smaczna ryba o białym mięsie. Nie jest chyba jeszcze zbyt popularna w Polsce, ale moim zdaniem warto postawić na różnorodność, jeśli chodzi o spożywanie ryb, żeby nie generować podaży jednego konkretnego gatunku.


SKŁADNIKI:
*50 dag filetu z zębacza
*małe opakowanie jogurtu naturalnego
*2-3 suszone pomidory (najlepiej nie z oliwy)
*1/3 pęczka natki pietruszki
*garść liści szpinaku
*3-4 ząbki czosnku, obrane
*8 zielonych szparagów
*1/2 małego brokuła
*2 słodkie pomidory
*1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
*2 łyżeczki miodu
*4 goździki
*odrobina pieprzy cayenne
*1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
*1/5 szklanki wody
*sól
*pieprz
*ryż

PRZYGOTOWANIE:
Filety kroimy na duże kawałki i solimy je z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki.

W malakserze miksujemy jogurt, natkę, suszone pomidory, szpinak, czosnek i sól. Rybę rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i wykładamy na wierzch pastę jogurtową. Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. z termoobiegiem.

W tym czasie rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy i dodajemy leciutko rozgniecione goździki. Dodajemy brokuły i szparagi, i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy. Dodajemy przyprawy i miód oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego, a całość podlewamy wodą. Przykrywamy patelnię i dusimy jej zawartość przez kilka minut (ja około 5 minut, gdyż chciałam by warzywa zachowały chrupkość. Warzywa z sosem powinny być słodkie, tak by równoważyć kwaskowy smak jogurtu na rybie. Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Ryż wykładamy na talerze, następnie kładziemy warstwę warzyw z sosem, a na wierzchu układamy kawałki ryby.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min.
LICZBA PORCJI: 3

Komentarze

Popularne posty