Grecka uczta - Zupa Fakes
Z przyjaciółmi lub rodziną najlepiej jest zasiąść do stołu. Idąc za
tym przykładem postanowiliśmy wraz z grupą bliskich przygotować kolację,
nie byle jaką bo grecką.
Kuchnia grecka najbardziej kojarzy mi się z
oliwkami i oliwą oraz bakłażanem, a także oryginalnym serem feta przygotowywanym z mleka owczego i koziego. Jednak na
tym przecież kuchnia tamtego regionu się nie kończy... Okazało się także, że Grecy mają wspaniałe wina. Na stole królowały różne odmiany Imiglykos - półsłodkie i
półwytrawne - oraz Samos - przepyszne, ale diabelnie słodkie
miodowo-waniliowe białe wino.
Pierwsza do misek
trafiła zupa Fakes (czy. faakis). Przepis na nią znajdziecie na końcu
tego tekstu. Kiedy nasze żołądki lekko się nasyciły zjedliśmy pyszną przystawkę
- tę można by akurat nazwać multikulti. Ze spokojem można by ją podpisać pod
kuchnię meksykańską lub hiszpańską bowiem były to placki tortilli
zawinięte i zapieczone z serem, kurczakiem i warzywami. W międzyczasie
podjadaliśmy świetną sałatkę ze świeżych warzyw i usmażonego w cieście
sera feta - całość została dość solidnie skropiona sokiem z cytryny, co
nadało jej bardzo orzeźwiającego smaku.
Głównym daniem wieczoru były
pieczone ziemniaki z szaszłykami z trzech rodzajów mięsa marynowanego w
cytrynie. Niebo w gębie! Zwieńczeniem kolacji była pochodząca z Krety
słodycz o nazwie Bougatsa, przygotowana z ciasta filo i miękkiego
serowego nadzienia. Miło było poczuć wyjątkowy klimat słonecznej Grecji,
który miał niebywały wpływ na atmosferę tego wieczoru. Dom gospodarzy
opuściliśmy upojeni pysznym winem, z pełnymi brzuchami i w radosnych
nastrojach!
FAKES
SKŁADNIKI:
*500g brązowej soczewicy
*1 duża cebula, posiekana
*6 ząbków czosnku, posiekanych
*1 duża marchew pokrojona w kostkę
*1 kartonik przecieru pomidorowego
*5 łyżek oliwy z oliwek
*5 łyżek czerwonego octu winnego
*1l bulionu warzywnego
*1 łyżeczka oregano
*1 łyżeczka ostrej papryki
*2 liście laurowe
*1 łyżka brązowego cukru
*sól
*pieprz
*woda do rozrzedzania
*ser feta, pokrojony w kostkę lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę
płuczemy pod bieżącą wodą. Oliwę delikatnie rozgrzewamy w garnku i
dodajemy cebulę, czosnek oraz marchew i podsmażamy na wolnym ogniu przez
5 minut. Następnie dodajemy soczewicę i mieszamy. Dodajemy pomidory i
mieszamy. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i przyprawy. Gotujemy
przez 20 minut po przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie bulion
powinien zostać wchłonięty przez soczewicę, dlatego dolewamy wody, tak
by rozrzedzić zupę według własnych potrzeb. Na koniec dodajemy ocet, sól, cukier i pieprz -
mieszamy. Przez 5 minut podgrzewamy zupę. Po rozlaniu zupy na talerze
warto udekorować ją fetą lub natką pietruszki.
LICZBA PORCJI: do 10
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min
Komentarze
Prześlij komentarz