Gulaszowa z cielęciny

Rozszerzamy dietę młodej, więc na naszym stole gości delikatniejsze mięso np. perliczka, królik, indyk, czy cielęcina. Z tej ostatniej postanowiłam przygotować też coś dla nas - dorosłych, i tak powstał przepis na tę rozgrzewającą zupę o pięknej barwie.


SKŁADNIKI:
*35/40 dag cielęciny na gulasz, pokrojonej w dużą kostkę
*1 czerwona cebula, pokrojona w grubą kostkę
*3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
*1 duża marchew, obrana i pokrojona w plastry
*1 czerwona papryka, pokrojona w dużą kostkę
*1 zielona papryka, pokrojona w dużą kostkę
*3 spore ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę
*1 łyżka smalcu
*1 łyżeczka kminku
*2 liście laurowe
*1 czubata łyżka ostrej wędzonej papryki
*1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
*mieszanka przyprawy kreolskiej, jeśli dodawane osobno to: 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej cebuli, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne)
*1 łyżka miodu
*sól
*1 i 1/2 litra bulionu wołowo-drobiowego

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy na nim mięso, które następnie przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek, paprykę i marchew. Przesmażamy przez kilka minut, a potem przekładamy do mięsa. Dodajemy ziemniaki i przyprawy. Zalewamy ciepłym bulionem, dodajemy liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 40 minut. Na koniec gotowania dodajemy miód i dosalamy.

Zupę można udekorować natką pietruszki i podawać z chlebem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 minut
LICZBA PORCJI: 4

Komentarze

Popularne posty