Sałatka z tuńczykiem
Coraz częściej traktuję sałatki, jako pełnoprawne posiłki, które można zjeść np. w ramach obiadu. Ta jest bardzo syta i pyszna, a do tego robi się ją w kilka chwil. Doskonała na stół, kiedy zjawiają się niespodziewani goście. Łączy w sobie wszystkie składniki, które lubię.
SKŁADNIKI:
*250 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na części
*tuńczyk z puszki, najlepiej rozdrobniony
*6-8 liści sałaty masłowej, pokrojone w paski
*ciecierzyca z puszki, odsączona
DRESSING:
*sól, pieprz
*łyżka oliwy z oliwek
*łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Jak to z sałatkami bywa, po pokrojeniu wszystkich jej składników należy je wymieszać. Składniki dressingu wymieszać i polać sałatkę, wymieszać wszystko razem i podawać. Można dosolić jeśli okaże się, że to konieczne. Smacznego!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: 8
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za rybą z puszki i jeśli mam wybór zawsze wybiorę świeżą rybę! Nie zawsze trzeba ją smażyć czy piec, można tez przyrządzić gulasz. Świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ wyszperałam z nterentu i teraz bardzo często niego korzystam. Danie jest pożywne, smaczne i zdrowe. Jeśli lubisz dania rybne to serdecznie polecam.
OdpowiedzUsuń