Mie Goreng z brokułem i pieczarkami

Dania kuchni azjatyckiej zawsze poprawiają mi humor. Połączenie brokułów i pieczarek wydawało mi się dość dziwaczne, a okazuje się, że jest naprawdę świetne. Pieczarki są łatwo dostępne przez cały rok, a brokuły są fantastyczne. To danie nie wymaga nawet zbyt wielu przypraw. Jest doskonałe w te dni kiedy wracamy do domu i naprawdę nie mamy weny do gotowania.


SKŁADNIKI:
*opakowanie makaronu "mie goreng"
*250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry (wraz z ogonkami)
*1 mały brokuł, umyty i podzielony na różyczki
*1 pojedynczy filet z kurczaka (opcjonalnie)
*1 spora cebula, obrana i pokrojona w talarki
*1/3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
*6 łyżek sosu sojowego
*odrobina soli
*pieprz
*1/3 łyżeczki rozmarynu
*biały sezam
*prażona cebulka

PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanym tłuszczu (na średnim ogniu i na dużej patelni) podsmażamy pieczarki, obficie posypując je pieprzem i odrobiną soli. Po kilku minutach (ok. 4) dodajemy cebulę i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu. Kiedy już cebula będzie szklista i dobrze wymieszana z pieczarkami dodajemy brokuły i bulion. Dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut (w zależności czy chcemy by brokuł był chrupki, czy nie). W między czasie podsmażamy na osobnej patelni mięso z łyżką sosu sojowego. Na koniec dodajemy na patelnię kurczaka i roztarty w dłoniach rozmaryn, oraz 2 łyżki sosu sojowego. Dokładamy makaron i mieszamy. Wykładamy do miseczek. Posypujemy sezamem oraz prażoną cebulką.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: 4

Komentarze

Popularne posty