Kurczak w brzoskwiniach
Kiedyś sądziłam, że przygotowanie obiadowej potrawy na słodko to niewypał. Szybko jednak przestawiłam się na kulinarne eksperymenty i poniżej prezentuję jeden z nich. Przygotowałam w tym sosie piersi drobiowe oraz ćwiartki, i moim zdaniem filety nadają się tu doskonale, ponieważ to wyjątkowo chude mięso idealnie chłonie aromat pomarańczy i brzoskwiń. Jednak z powodzeniem można przygotować w ten sposób inne części kurczaka.
SKŁADNIKI:
*podwójny filet drobiowy, pokrojony na kilka kawałków
*2 ćwiartki drobiowe,
*1 szklanka soku pomarańczowego
*2 kieliszki syropu z brzoskwiń
*3 ząbki czosnku, posiekane
*3-4 goździki
*1 łyżeczka mielonego imbiru
*1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
*3 połówki brzoskwiń w syropie, pokrojone na plastry
*sól, pieprz
*2 łyżki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym (jeśli ze skórą to ta musi znajdować się na spodzie). Sok pomarańczowy mieszamy z czosnkiem, łyżeczką soli, imbirem, gałką, goździkami oraz syropem z brzoskwiń. Uzyskany sos musi być słodki, ale przełamany smakiem słonym. Polewamy kurczaka i wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Przez 40 minut pieczemy na zwykłym grzaniu, bez przykrycia, co jakiś czas polewając sosem. Kolejne 20 minut zapiekamy przy użyciu termoobiegu. Trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie. Czas pieczenia to mniej więcej 60-80 minut.
Na końcu wybieramy powstały sos i przelewamy go do garnka, po czym zagęszczamy mąką (mąkę najlepiej rozmieszać w odrobinie wody). Zanim zaczniemy przygotowywać sos, układamy plastry brzoskwiń na kurczaku i wkładamy całość, na czas przygotowywania sosu, do piekarnika. Przygotowanym gęstym sosem zalewamy kurczaka i znowu na chwilę (5 minut) wkładamy całość do piekarnika. Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
CZAS PRZYGOTOWANIA: max. 120 min.
LICZBA PORCJI: 4-6
Komentarze
Prześlij komentarz