Placki z cukinii z fetą

Odkąd w moim domu pojawiło się dziecko, stałam się jeszcze większą fanką przepisów szybkich i prostych. W tym daniu mocno uczestniczył mój mąż, którego instruowałam z kanapy co ma robić po kolei, dlatego mogę z dumą stwierdzić, że został jego wykonawcą. Placki są smaczne i proste, jednak wymagające ponieważ ilość składników zależy od tego, ile soków puszczą cukinie. Jednak są bardzo smaczne i warte zachodu.


SKŁADNIKI:
*2 średnie cukinie, nieobrane i starte na tarce o grubych oczkach
*3 łyżeczki soku z cytryny
*100g pokruszonego sera feta
*50g mąki pszennej np. krupczatki
*30g startego parmezanu
*1 jajko
*oliwa z oliwek do smażenia
*sól i pieprz
*gęsty jogurt np. grecki

PRZYGOTOWANIE:
To startych cukinii dodajemy sok z cytryny (jeśli jest BIO, możemy dodać też startą skórkę), sól, pieprz, jajko, starty parmezan oraz mąkę - całość porządnie mieszamy. Na końcu dodajemy fetę i znowu odrobinę mieszamy - delikatnie. Odstawiamy ciasto na 3 minuty i po tym czasie sprawdzamy jego gęstość. Jeśli jest zbyt wodniste to dodajemy mąki - ile wsiąknie, tak by dało się łyżką nakładać placki, które nie będą się na patelni rozpływać.

Na rozgrzanej oliwie, na średnim ogniu, smażymy placuszki - po kilka minut na każdą ze stron. Placki podajemy z gęstym jogurtem, sosem czosnkowym lub kiełkami albo dowolną sałatką.

LICZBA PORCJI: ok.25 placków
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut

Komentarze

Popularne posty