Kurczak w sosie miętowo-pomarańczowym
To proste, pochodzące z Hiszpanii danie jest bardzo orzeźwiające i sycące.
Wyśmienite dla miłośników cytrusów.
Idealne na nadchodzące ciepłe dni.
SKŁADNIKI:
2 duże pomarańcze
3 pojedyncze piersi kurczaka
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
kilkanaście listków mięty plus kilkanaście listków do dekoracji
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze
sparzyć i obrać. Skórkę oraz owoce oczyścić z białych błon. Skórkę
pokroić w wąskie paski i namoczyć je w ciepłej wodzie. Z pomarańczy
wycisnąć sok w dłoniach, resztki można zjeść lub zutylizować.
Piersi
kurczaka pokroić w sporej wielkości kostkę. Na dużej patelni rozgrzać
odrobinę oleju i obsmażyć mięso. Po 10 minutach wyjąć je z patelni i
włożyć do miski. Obsypać solą i pieprzem i odstawić. Na patelnię po
mięsie, wlać wino i na średniej wielkości ogniu zeskrobać resztki, które
mogły przywrzeć do patelni. Dodać odsączoną skórkę pomarańczową, sok,
bulion i miętę. Po 2 minutach dodać mięso i gotować całość pod
przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparować nieco sos.
Mięso podawać z ryżem, udekorowane z wierzchu liśćmi mięty.
CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 40 min
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3
Komentarze
Prześlij komentarz