Pikantny gulasz z kalafiorem i kurczakiem
Białe mięso podczas długiej obróbki cieplnej staje się coraz bardziej soczyste. W tym daniu można więc z powodzeniem wykorzystać piersi kurczaka, lub filety z udek drobiowych. Całość ma bardzo orientalny charakter i smakuje wybornie. A przy tym jest bardzo kolorowe i ładnie komponuje się z ugotowanym na sypko ryżem, także smakowo :)
SKŁADNIKI:
*1 cebula, pokrojona na części
*1 kawałek korzenia imbiru o wielkości 2 cm, pokrojony
*3 ząbki czosnku
*1 łyżka przyprawy curry
*sól
*4 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
*250 ml mleczka kokosowego
*1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w paski
*200 ml wody
*1 nieduża główka kalafiora, podzielona na drobne różyczki
*125 g mrożonej fasolki szparagowej, mieszanej
*odrobina płatków chili
*2 torebki ryżu ugotowanego na sypko
PRZYGOTOWANIE:
1 łyżkę wody łączymy z cebulą, imbirem oraz czosnkiem w blenderze i ucieramy do momentu uzyskania w miarę gładkiej pasty. Curry mieszamy z 1/2 łyżeczki soli.
Pastę wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smażymy na dużej patelni przez 5 minut do momentu, gdy zacznie się rumienić. Następnie dodajemy curry i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy pomidory i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zaczną się rozpadać, dolewamy mleczko kokosowe oraz wodę i dodajemy kurczaka. Minimalizujemy ogień i gotujemy całość pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odkrywamy danie i gotujemy przez kolejne 5 minut, mieszamy.
Dodajemy kalafiora i fasolkę szparagową, znowu całość przykrywamy i gotujemy kolejne 15 minut. Gulasz doprawiamy do smaku solą. W czasie gotowania przygotowujemy ryż. Na koniec przekładamy porcje ryżu do miseczek i nakładamy gulasz, całość posypujemy płatkami chili.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min.
LICZBA PORCJI: 4
Komentarze
Prześlij komentarz