Gołąbkowa

Przyznam szczerze, że odkąd opuściłam dom rodzinny, nie zdarzyło mi się jeszcze przygotowywać tradycyjnych gołąbków, choć strasznie je uwielbiam. Dlatego postanowiłam zapewnić sobie ich wyjątkowy smak w inny sposób, bo w formie zupy. Każdy może ją zrobić na swoją modłę, a mój przepis możecie potraktować, jako "podstawę".


SKŁADNIKI:
*1/4 główki białej kapusty, poszatkowanej w cienkie paski
*2 litry bulionu warzywnego, zostawiamy marchew
*1 cebula, posiekana
*35 dag mielonego mięsa
*1 torebka ryżu
*3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
*1 duży liść laurowy
*4 ziarna ziela angielskiego
*sól, pieprz
*1/2 łyżeczki majeranku
*1 łyżeczka słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE:
Na odrobinie oleju podsmażamy mięso mielone, solimy. Następnie na drugą patelnię przekładamy cebulę wraz z kapustą - solimy i podsmażamy na średnim ogniu przez 10 minut. W między czasie podgrzewamy bulion (jeśli nie był gorący) i przekładamy do niego kapustę i cebulę, dodajemy ziarna ziela oraz liść laurowy. Po 10 minutach gotowania na wolnym ogniu, bez przykrycia, dodajemy mięso. Solimy (jeśli jest taka potrzeba) i dodajemy resztę przypraw. Po kolejnych 10 minutach gotowania (pod przykryciem) dodajemy ryż wysypany z jednej torebki. Po 12 kolejnych minutach wyjmujemy liść laurowy, dodajemy koncentrat (można dodać 1/3 łyżeczki cukru). Mieszamy. Zupa jest gotowa. Doskonale smakuje z pieczywem. W zależności o tego czy wolicie bardziej lub mniej gęstą zupę, można dodać odrobinę wody, lub ją odparować.

LICZBA PORCJI: 6
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.

Komentarze

Popularne posty