Sałatka z kuskusu z oliwkami i kaparami
W prostocie siła! Kapary uwielbiam, do oliwek się przekonałam a ogórek w tej sałatce łagodzi jej ostrość i wyrazisty smak. Doskonała na lunch. Sycąca i po prostu bardzo smaczna.
SKŁADNIKI:
*1 szklanka kuskusu, przygotowanego według opisu na opakowaniu (w wodzie, nie w bulionie)
*170 g czarnych oliwek, odsączonych z zalewy i pokrojonych w plasterki
*mały słoiczek kaparów, odsączonych
*pół długiego ogórka, pokrojonego w kostkę lub trójkąty
*2 łyżki oliwy z oliwek
*odrobina skórki otartej z cytryny
*sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
*sól
*pieprz
*płatki chili
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesypujemy przygotowany kuskus, dodajemy pokrojonego ogórka, oliwki i kapary. Całość mieszamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy skórkę oraz sok a także oliwę z oliwek. Wierzch posypujemy płatkami chili. Gotowe.
LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIE: 15min.
Komentarze
Prześlij komentarz