Babka cytrynowa

Nigdy nie byłam miłośniczką słodyczy. Kupne ciastka czy mleczna czekolada nie są dla mnie. Za to uwielbiam tę gorzką, szczególnie z solą, nigdy nie odmawiam też kosztowania domowych ciast, naturalnych jagodzianek i tym podobnych wypieków. Sama nie piekę zbyt często, ponieważ wciąż nie mogę pozbyć się wrażenia, że pieczenie to zajęcie czasochłonne, a jednak... Czasem zdarzają się przepisy takie jak ten: proste, szybkie i dające wspaniały efekt!


SKŁADNIKI:
*250 g mąki pszennej
*120 g cukru
*1 płaska łyżka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody
*120 ml jogurtu naturalnego
*4 jajka
*80 ml soku z cytryny
*skórka otarta ze sparzonej wrzątkiem cytryny
*1 łyżeczka mielonego imbiru
*80 g miękkiego masła
*cukier puder do posypania

*masło i bułka tarta do posypania formy

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, cukier, imbir, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Następnie wbijamy jajka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Miękkie masło łączymy z jogurtem i sokiem cytrynowym, a następnie dodajemy je do ciasta i miksujemy. Do masy dodajemy skórkę cytrynową. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę.

Babkę pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie należy sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijając w nie długi nóż lub drewniany płaski patyczek - kiedy ciasto będzie gotowe powierzchnia naszego "testera" będzie sucha. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w foremce, by lekko ostygła, a następne wyjmujemy delikatnie babę i pozwalamy jej wystygnąć całkowicie. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 min.
LICZBA PORCJI: ok. 14 kawałków

Komentarze

Popularne posty