Drób z pomidorami i oliwkami

To miała być ryba, ale zaskoczył mnie weekend i brak możliwości kupienia świeżej, więc postanowiłam wykorzystać to co było w domu, czyli mięso z kurczaka i indyka. Danie prezentuje się obłędnie, a tak przygotowane mięso można podać nie tylko jako pełnoprawny obiad ale także na grzankach, jako wyśmienitą i elegancką kolację. Tak czy siak, nie krępujcie się przygotować tak dorsza, pstrąga czy inną rybkę.


SKŁADNIKI:
*1 filet z piersi indyka
*1 filet z piersi kurczaka
*400 g pomidorków koktajlowych (mogą być kolorowe), pokrojonych na połówki
*pół słoiczka czarnych oliwek pokrojonych na połówki
*6 szalotek, pokrojonych na ćwiartki
*4 ząbki czosnku
*5 łyżek sosu sojowego
*50 ml soku z cytryny
*3 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz
*2 - 3 gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:
Z sosu sojowego, oliwy i soku z cytryny przygotowujemy zalewę - musi być lekko słona i delikatnie kwaśna. Część marynaty wykorzystujemy by wysmarować duże naczynie żaroodporne.

Drób porcjujemy na średniej wielkości kawałki (mogą być spore, byleby nie były zbyt grube). Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek miażdżymy nożem i układamy na mięsie. Dodajemy pomidory koktajlowe, szalotki i oliwki. Całość zalewamy resztą marynaty i posypujemy solą (może być grubo mielona) oraz pieprzem. Pieczemy całość około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest gotowe. Możemy też przemieszać delikatnie zawartość naczynia i podlać całość powstałym sosem. Po tych 35 minutach układamy na wierzchu gałązki rozmarynu i włączamy termoobieg (zmniejszając temperaturę do 150 stopni). Warzywa, a szczególnie szalotki, zrumienią się delikatnie, co nada im wyjątkowego smaku. Po 5 minutach danie jest gotowe.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min.
LICZBA PORCJI: 4

Komentarze

Popularne posty