Spaghetti bolognese
Wielokrotnie robiłam spaghetti z sosem bolognese. Składniki były różne, jednak metody podobne, a mimo to prawdziwie pyszny i gęsty sos boloński wyszedł mi dopiero teraz. Dlatego uważam, że to przepis, którym warto się podzielić, bo czasem najprostsze potrawy najtrudniej przygotować. Sos boloński często ratuje nam obiad, w dni kiedy nie mamy pomysłu na to co podać, poza tym lubią go i dorośli i dzieci.
SKŁADNIKI:
*40/50 dag mielonej wołowiny
*500 ml passaty pomidorowej (dobry skład ma np. "Dawtona")
*50 dag makaronu spaghetti
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
*1 cebula, drobno posiekana
*1 łyżeczka suszonego tymianku
*1 łyżeczka suszonego oregano
*oliwa z oliwek
*sól i pieprz
*natka pietruszki
*drobno starty parmezan, wedle uznania
PRZYGOTOWANIE:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżek oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodajemy mięso. Ważne jest żeby podczas smażenia starać się rozdrobnić je jak najbardziej, najlepiej drewnianą łyżką. Kiedy mięso będzie już z każdej strony przesmażone rozcieramy w dłoniach tymianek i oregano - żeby wydobyć aromat ziół, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i podgrzewamy przez minutę, a potem dodajemy passatę i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 30 minut (przez 20 - pod przykryciem, przez 10 bez przykrycia - mieszając). Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, natkę pietruszki siekamy. Podajemy go z sosem, startym parmezanem i natką.
LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.
Komentarze
Prześlij komentarz