Ziemniaczana tortilla

Często nie wiadomo co zrobić z ziemniakami, które zostaną z obiadu dnia poprzedniego. I taka tortilla jest odpowiedzią na ten problem. Oczywiście taka ziemniaczana tortilla to doskonałe danie robione także na "świeżo". Można je zjeść na śniadanie ze świeżymi warzywami, na obiad jako dodatek do duszonych warzyw czy mięsa, a także na kolacje z aromatycznym sosem. Opcji jest sporo, ale zapewniam, że w każdym wariancie będzie smakowicie.


SKŁADNIKI:
*8 średniej wielkości (mogą być mniejsze i większe) ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry
*6 jaj od kur z wolnego wybiegu (rozbijamy osobno po 3)
*2 cebule, pokrojone drobno
*2 ząbki czosnku, pokrojone drobno
*oliwa do smażenia
*sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Z powyższych składników przygotujemy dwie średniej wielkości tortille, dlatego właśnie pokrojone ziemniaki dzielimy na pół (po 4 na tortillę), jajka rozbijamy po 3 do osobnych miseczek i solimy oraz pieprzymy. Jedna cebula idzie do jednej tortilli i tak samo z ząbkiem czosnku.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy warzywa, drewnianą łyżką rozkładamy je "na płasko". Zawartość patelni zalewamy rozkłóconymi jajkami - jajka muszą zakrywać warzywa. Smażymy całość na wolnym ogniu, patelnię możemy zakryć, tak by jajka szybciej się ścięły, ale na krótko, aby placek nie był wilgotny. Kiedy jajka będą ścięte przykrywamy patelnie dużym talerzem, na który przerzucamy placek (po prostu przekręcamy patelnię wraz z talerzem), a następnie zsuwamy go niezapieczoną stroną ponownie na patelnię i smażymy na rumiano. Tak samo postępujemy z drugą tortillą.

LICZBA PORCJI: 2 tortille można podzielić na 4 osoby
CZAS PRZYGOTOWANIA: max. 40 min. wraz z gotowaniem ziemniaków

Komentarze

Popularne posty