Flaki z żołądków drobiowych

To kolejna odmiana tradycyjnych flaków, tym razem z żołądków drobiowych, które są bardzo smaczne i chude. Ta "zupa" doskonale sprawdzą się na kaca bo stawia na nogi. Nieco pieprzny i doprawiony imbirem smak tych flaków stanowi wspaniałe urozmaicenie dla domowej kuchni. A zajadane ze świeżym pieczywem sycą. To jedna z najlepszych zup, jakie zrobiłam i jadłam.


SKŁADNIKI:
*0,5-0,7 kg żołądków drobiowych
*2 podudzia drobiowe
*2 udka drobiowe
*2 skrzydełka drobiowe
*2 marchewki, obrane i pokrojone w duże kawałki
*1 duża pietruszka, obrana i pokrojona w duże kawałki
*kawałek selera, obrany i pokrojony w duże kawałki
*1 mały por
*majeranek
*3 liście laurowe
*kilka ziaren ziela angielskiego
*1 łyżka imbiru
*1/2 łyżki gałki muszkatołowej
*1-2 łyżki mąki
*1-2 łyżki masła
*ostra papryka
*słodka papryka
*pieprz i sól


PRZYGOTOWANIE:
Żołądki płuczemy i zalewamy wodą. Zagotowujemy i tę pierwszą wodę odlewamy by usunąć wszystkie "burzyny" i nieczystości. Następnie zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy, tym razem już około 45 minut do godziny. Żołądki muszą być miękkie. W tym samym czasie wstawiamy bulion, czyli zalewamy resztę mięsa wodą (ok 2l) i gotujemy je wraz z warzywami (warzywa wrzucamy, kiedy woda się zagotuje i zbierzemy "burzyny"). Po 30 minutach dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe - gotujemy jeszcze około 15-20 minut.

Po ugotowaniu żołądków odcedzamy je i studzimy. Następnie kroimy je w plastry/kawałki. Z bulionu również wyciągamy mięso i warzywa. Lekko ostudzone mięso rwiemy lub kroimy na kawałki. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Mięso wrzucamy do bulionu i doprawiamy pieprzem, solą, imbirem, gałką oraz ewentualnie słodką i ostrą papryką. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojone warzywa i sporą ilość majeranku. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, tak by powstała lekko złocista zasmażka, którą dodajemy do zupy. Zagotowujemy ją i gotowe.

LICZBA PORCJI: 6-8
CZAS PRZYGOTOWANIA:80 min.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty