Potrawka z kurczaka i ciecierzycy
Przymierzam się do zredukowania czasu spędzanego w kuchni, bo już niedługo przywitam na świecie córę, więc zupełnie nie wiem jak będę stała z możliwościami organizacyjnymi, a to danie jest bardzo proste, składa się z kilku składników i przygotowuje się je w zasadzie błyskawicznie. Podane z kaszą jęczmienną nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Pamiętajcie o zieleninie na wierzch - warto dodawać do dań natkę pietruszki bo jest po prostu bombą wartości odżywczych.
SKŁADNIKI:
*1 duży filet z piersi kurczaka, pokrojony w dużą kostkę
*1 szklanka ciecierzycy, namoczonej
*500g przecieru pomidorowego np. Dawtona
*cebula, posiekana
*2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
*1 łyżka octu balsamicznego
*2-3 łyżki białego wytrawnego wina
*1/2 łyżeczki kozieradki
*1/3 łyżeczki kolendry
*1/2 łyżki kminu rzymskiego
*sól, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę, po namoczeniu przez min. 5-6 godzin, gotujemy przez ok. 45-60 minut.
Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju "podsmażamy" przyprawy: kozieradkę, kolendrę i kmin, a następnie dodajemy cebulę i czosnek, które szklimy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy kurczaka i zwiększamy ogień, tak by mięso szybko się zrumieniło. Cały czas mieszamy i dodajemy sól, a następnie wino. Po 5-6 minutach dodajemy ocet balsamiczny i całość mieszamy. Cały czas powinniśmy mieć dość duży "ogień", ale należy uważać, by nic nie zaczęło się nam przypalać.
Dodajemy ciecierzycę i od razu przecier. Całość mieszamy. Następnie dodajemy sól i pieprz, ewentualnie odrobinę cukru, choć moim zdaniem po dodaniu wina i octu nie będzie to konieczne. Zawartość patelni przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez 5-10 minut.
Danie podajemy np. z kaszą jęczmienną, a wierzch obficie posypujemy natką pietruszki.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min. (prócz gotowania ciecierzycy)
LICZBA PORCJI: 4
Komentarze
Prześlij komentarz