Panierowane kotlety z fileta drobiowego

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kotlety, a już najbardziej te chrupiące. Te są doskonałe - chrupiące na zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku. Dodatki można do nich dobierać dowolnie, ja podałam je z odgrzewanymi na maśle ziemniakami (choć wiem, że to ponoć grzech) i resztką fasolki szparagowej oraz szparagów.


SKŁADNIKI:
*1 duży filet drobiowy
*ostra papryka
*mąka
*bułka tarta
*2 jajka
*2-3 łyżki wody
*błyskawiczne płatki owsiane
*sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Filet oczyszczamy z błon i kroimy go na mniejsze kawałki, tak by wyszło kilka kotletów, które nie będą bardzo grube. Mięso solimy z obu stron, obsypujemy ostrą papryką i delikatnie pieprzymy. Następnie ubijamy jajka z odrobiną wody i soli. Do miseczek wsypujemy mąkę do obtaczania oraz bułkę tartą wymieszaną z płatkami owsianymi.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanej oliwie (gorący tłuszcz nie wsiąknie w kotlety) na małym lub średnim ogniu, tak by panierka z każdej strony była złota. Jeśli nie będziecie mieli pewności czy kotlety są gotowe, możecie zdjąć z patelni najgrubszego z nich i przekroić.

Danie podajcie z ulubionymi dodatkami, czyli ziemniakami, ryżem, surówkami czy warzywami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min
LICZBA PORCJI: 3

Komentarze

Popularne posty