Polędwica z dorsza w sosie teriyaki

Ten przepis pochodzi z książki "Forma obfitości". Przede wszystkim ją polecam, a sam przepis jest doskonały i bardzo łatwy w przygotowaniu. Można go urozmaicać i stosować swoje własne warzywne kompozycje, co też uczyniłam tutaj, ale przepisu na sos lepiej nie zmieniać bo jest wspaniały!


SKŁADNIKI:
*35 dag polędwicy z dorsza, pokrojonej w dużą kostkę
*mały brokuł, podzielony na różyczki
*mały kalafior podzielony na różyczki
*kilka pieczarek, małych w całości, dużych podzielonych na ćwiartki
*kilka brukselek, obranych i przekrojonych na pół
*jedna czerwona cebula, pokrojona w ćwiartki

SOS:
*2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub utarte na drobnej tarce
*50 ml sosu sojowego
*1 cm świeżego imbiru, obranego i przetartego na drobnej tarce
*10 ml octu balsamicznego
*50 ml octu ryżowego
*3 łyżki brązowego cukru
*2 łyżki płynnego miodu
*płatki chili

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 195 stopni C. Przygotowujemy sos, czyli czosnek i imbir mieszamy z resztą składników. Warzywa mieszamy z sosem i wkładamy (bez wylewania sosu) do formy lub naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Do pozostałego w misce sosu wkładamy rybę i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy rybę do warzyw i wstawiamy wszystko do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W połowie czasu warto przemieszać zawartość formy.

LICZBA PORCJI: 2/3
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45min.

Komentarze

  1. Slot Machines For Sale | Sands Casino
    Enjoy the variety septcasino of Vegas-style gaming machines, including slot machines, table games, and video poker machines 인카지노 from 1xbet the very best providers on the internet!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty