Polędwica azjatycka

Wykwintne i prezentujące się genialnie danie zachwyci tak domowników, jak i gości. Składniki można dowolnie modyfikować, jednak papryka i polędwica są tutaj "bazą", z której lepiej nie rezygnować - tak samo, jak z makaronu soba. Pierwotnie robiłam to danie nieco inaczej, teraz wróciłam do przepisu i lekko go zmodyfikowałam.



Składniki:
*6 łyżek ciemnego sosu sojowego
*2 ząbki czosnku, posiekane
*1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
*1 łyżka pasty wasabi
*2 cm kawałek korzenia imbiru, utarty lub posiekany
*2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
*40 dag polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
*2 porcje gryczanego makaronu soba
*olej słonecznikowy/z orzeszków ziemnych/kokosowy
*1 papryka o dowolnym kolorze, pokrojona w paski
*1 cebula, pokrojona w półtalarki
*garść szczypiorku, posiekanego
*15 dag grzybów shiitake, namoczonych w gorącej wodzie i pokrojonych w paski
*szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
*świeża natka pietruszki, posiekana

Przygotowanie:
5 łyżek sosu sojowego mieszamy w dużej misce z mąką, posiekanym czosnkiem, imbirem i pastą wasabi. Do miski wkładamy mięso i mieszamy. Odstawiamy na 15-30 minut by smaki się przegryzły.

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę, pokrojone w plasterki grzyby, seler naciowy oraz cebulę. Smażymy około 5 minut, aż zmiękną. Następnie wyjmujemy na talerz.

Na patelnię dodajemy mięso wraz z sosem i mocno rumienimy z każdej strony (pamiętając o mieszaniu) na średnim ogniu. Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, a następnie mięso zalewamy bulionem, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa, szczypiorek i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 3-4 minuty.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (zwykle jest to 5 minut) w wodzie bez soli. Po ugotowaniu wylewamy na durszlak i dodajemy na patelnię. Wykładamy danie na talerze i każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: 2-3

Komentarze

Popularne posty