Ryba pieczona w sosie pomidorowym i winie
Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej jest użyć ryby morskiej. Ja osobiście przygotowuję ją z filetów, ponieważ szkoda grzebać w daniu w poszukiwaniu ości. Sos pomidorowy powinien być gęsty i należy go przyrządzać powoli, aby smaki się wymieszały.
*4 filety rybne np. czarny dorsz, mrożone lub świeże
*2 pomidory
*2 cebule
*2 ząbki czosnku
*1/2 pęczka natki pietruszki
*1/2 szklanki wytrawnego czerwonego lub białego wina
*olej roślinny
*2 łyżki mąki
*2 porcje makaronu soba
*sól
*pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Filety obtaczamy w mące (jeśli są mrożone to musimy je najpierw trochę rozmrozić), a następnie podsmażamy na patelni. Gotowe filety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pomidory parzymy, obieramy i kroimy na cząstki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę, zalewamy ją winem i delikatnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Po dwóch/trzech minutach dodajemy pomidory wraz z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Całość przyprawiamy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Przygotowanym sosem polewamy rybę, a następnie wsadzamy naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Rybę podajemy z ugotowanym makaronem soba.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
LICZBA PORCJI: 4
Komentarze
Prześlij komentarz