Schab w miodowo-sezamowej glazurze z ryżem

To danie jest luźną wariacją na temat kuchni azjatyckiej. Schab i sos sojowy musiałam kupić na bieżąco, resztę znalazłam w lodówce, włącznie z kupioną wcześniej w Lidlu kapustą Bok Choy, której nie mogłam nigdzie dostać, a którą potrzebowałam do rosołu z azjatyckim twistem. Uwielbiam kuchnię azjatycką i nawet taka oszukana, smakuje doskonale!


SKŁADNIKI:
*1/2 cebuli żółtej, pokrojonej w plastry
*1/2 cebuli czerwonej, pokrojonej w plastry
*3 ząbki czosnku, posiekane
*2 plasterki imbiru, posiekane
*360 g schabu, pokrojonego w paski
*2 łyżki nasion sezamu
*1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
*5-6 liści bok choy, pokrojonej w paski
*1 kieliszek białego wytrawnego wina
*2 łyżki miodu
*2 łyżki sosu sojowego
*odrobina soli i cukru
*4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Smażymy cebulę przez 2 minuty. A następnie dokładamy schab, czosnek, imbir i sezam. Po 6-8 minutach intensywnego smażenia - mieszamy, żeby nie przypalić - dodajemy paprykę. Po kolejnych 6 minutach smażenia na mniejszym ogniu dokładamy kapustę i dalej smażymy.


W naczyniu mieszamy wino, miód i sos sojowy i całość wylewamy na zawartość patelni. Po 10 minutach smażenia podajemy danie z ryżem. Na koniec możemy posypać całość odrobiną soli i cukru oraz udekorować danie np. dymką i prażoną cebulą. Smacznego!

LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min.

Komentarze

Popularne posty