Makaron w sosie szalotkowym

To danie mocno kontrastuje ze zdrową kuchnią i posiłkami fit, ale w zasadzie ja ten kontrast lubię, bo przecież czasem mamy ochotę zjeść coś pysznego bez patrzenia na kaloryczność. To danie jest po prostu fantastyczne. Sos jest gęsty, śmietanowy i delikatnie słodki (a jednak pozostaje nadal przyjemnie lekki), a dodatek maślanej bułki tartej nadaje chrupkiej tekstury i fajnie uzupełnia krem z szalotek, który sam w sobie mógłby zostać posądzony o bycie... mdłym. Kiedy przychodzi leniwa niedziela, a Wam marzy się po prostu coś bardzo, bardzo konkretnego, to danie będzie strzałem w dziesiątkę. Warto polać do niego lampkę białego, złocistego wina - także ja widzę same plusy.


SKŁADNIKI:
*450/500 g makaronu typu rurki
*200 g szalotek
*100 g masła
*1 opakowanie szafranu
*500 ml mleka
*1/2 szklanki śmietany 30%
*1/2 szklanki wody
*sól i pieprz
*kilka łyżek parmezanu
*natka pietruszki
*kilka łyżek bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:
Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. W sporym rondelku roztapiamy masło i dodajemy szalotki, które dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie odlewamy masło na patelnię, a szalotki zalewamy mlekiem, dodajemy sól, szafran i odrobinę pieprzu. Gotujemy całość przez około 30 minut. Pół czasu pod przykryciem, następne pół bez - na niewielkim ogniu. W połowie gotowania wlewamy przygotowaną wodę. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, najlepiej ciepłą, żeby szybciej się zagotowała. Pod koniec gotowania szalotek solimy i pieprzymy. Musimy czuć lekką słodycz mleka, ale sos powinien być słony. Wyłączamy grzanie i całość miksujemy na gładki sos - na wierzchu powinna się pojawić pianka. Dodajemy odrobinę gorącego sosu z szalotek do szklanki ze śmietaną i mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę do rondelka mieszając ubijaczką. Sos powinien być płynny i lekki ale nie wodnisty. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadki wystarczy go trochę zredukować na średnim ogniu. Jeśli zbyt gęsty, trzeba dolać troszkę wody.

Ugotowany al dente makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka, zalewamy sosem i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło z duszenia szalotek, możemy dodać też oliwę z oliwek - wszystko zależy od tego ile bułki tartej chcemy podsmażyć. Na gorący tłuszcz dodajemy bułkę tartą, której powinno być trochę więcej niż tłuszczu, by masa była dość sypka. Smażymy na delikatny brąz.

Dno talerzy posypujemy odrobiną parmezanu, następnie wykładamy makaron z sosem i znowu sypiemy parmezanem. Na wierzchu układamy podsmażoną bułkę tartą, a całość posypujemy natką, choć jest to tylko opcja. Możemy zajadać. Polecam wykorzystać tutaj makaron, który zarekomendowałam w spisie składników, gdyż gęsty sos doskonale oblepia takie rurki i chowa się w ich środku.

PRZYGOTOWANIE: 45-50 minut
LICZBA PORCJI: 5

Komentarze

Popularne posty