Grecka uczta - Zupa Fakes
Z przyjaciółmi lub rodziną najlepiej jest zasiąść do stołu. Idąc za
tym przykładem postanowiliśmy wraz z grupą bliskich przygotować kolację,
nie byle jaką bo grecką.
Kuchnia grecka najbardziej kojarzy mi się z
oliwkami i oliwą oraz bakłażanem, a także oryginalnym serem feta przygotowywanym z mleka owczego i koziego. Jednak na
tym przecież kuchnia tamtego regionu się nie kończy... Okazało się także, że Grecy mają wspaniałe wina. Na stole królowały różne odmiany Imiglykos - półsłodkie i
półwytrawne - oraz Samos - przepyszne, ale diabelnie słodkie
miodowo-waniliowe białe wino.
FAKES
SKŁADNIKI:
*500g brązowej soczewicy
*1 duża cebula, posiekana
*6 ząbków czosnku, posiekanych
*1 duża marchew pokrojona w kostkę
*1 kartonik przecieru pomidorowego
*5 łyżek oliwy z oliwek
*5 łyżek czerwonego octu winnego
*1l bulionu warzywnego
*1 łyżeczka oregano
*1 łyżeczka ostrej papryki
*2 liście laurowe
*1 łyżka brązowego cukru
*sól
*pieprz
*woda do rozrzedzania
*ser feta, pokrojony w kostkę lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę
płuczemy pod bieżącą wodą. Oliwę delikatnie rozgrzewamy w garnku i
dodajemy cebulę, czosnek oraz marchew i podsmażamy na wolnym ogniu przez
5 minut. Następnie dodajemy soczewicę i mieszamy. Dodajemy pomidory i
mieszamy. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i przyprawy. Gotujemy
przez 20 minut po przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie bulion
powinien zostać wchłonięty przez soczewicę, dlatego dolewamy wody, tak
by rozrzedzić zupę według własnych potrzeb. Na koniec dodajemy ocet, sól, cukier i pieprz -
mieszamy. Przez 5 minut podgrzewamy zupę. Po rozlaniu zupy na talerze
warto udekorować ją fetą lub natką pietruszki.
LICZBA PORCJI: do 10
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min

Komentarze
Prześlij komentarz