niedziela, 6 marca 2016

Makaron z brokułową pastą

Pasta brokułowa z dodatkami, których użyłam do jej przygotowana to istna bomba witaminowa. Łuskane nasiona konopi są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E oraz żelaza, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i kilku innych składników mineralnych tak ważnych dla ludzkiego organizmu. Z kolei ziarna lnu wspomagają działanie układu trawiennego. Do tego oliwa, która wspomaga wchłanianie wartości odżywczych z potraw oraz inne elementy, których zadaniem jest wzbogacić walory smakowe. Niebo na talerzu!


SKŁADNIKI:
*300g makaronu tagliatelle
*średniej wielkości brokuł, podzielony na różyczki
*5 ząbków czosnku
*duża garść rukoli
*1 i 1/2 łyżki ziaren słonecznika
*1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
*1 łyżeczka ziaren lnu
*drobno starty parmezan
*sól
*oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Różyczki brokuła wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy we wrzątku przez 3-5 minut. Następnie wyciągamy warzywo łyżką cedzakową, a wodę solimy i wrzucamy do niej makaron. Gotujemy go aż będzie al dente. Zostawiamy 2 chochle wody a następnie makaron odcedzamy


W misce do blendera mieszamy ziarna/nasiona, cząber, czosnek, rukolę i 3/4 różyczek brokuła oraz 2-3 łyżeczki oliwy. Wszystko ucieramy/siekamy na dość gładką pastę. Przekładamy pastę do wygodnej do wymieszania miski i dodajemy resztę brokuła oraz sól do smaku. Rozgrzewamy dużą i głęboką patelnię. Dodajemy na nią pastę wraz z odrobiną wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Dodajemy makaron. Wszystko energicznie mieszamy. Kiedy pasta oblepi cały makaron danie wykładamy na talerze. Wierzch warto skropić jeszcze odrobiną oliwy. Na końcu posypujemy makaron serem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min
LICZBA PORCJI: 3