sobota, 9 lipca 2016

Krem z kolorowych pomidorów

Wspaniała i kolorowa zupa, która doskonale nada się tak na obiad, jak i lekką kolację w upalne wakacyjne dni. Dodatkiem do niej będą grissini - to wystarcza by danie było efektowne i sycące.
SKŁADNIKI:
*3 łyżki oliwy z oliwek
*1 duża cebula, posiekana
*4 ząbki czosnku, rozdrobnione
*2 marchewki, drobno pokrojone
*3 czerwone pomidory, obrane i pokrojone
*3 żółte pomidory, obrane i pokrojone
*500 ml bulionu drobiowego
*2 łyżeczki brązowego cukru
*kilka listków bazylii, posiekanych
*szczypta płatków chili
*sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Oliwę rozgrzewamy w sporym garnku o grubym dnie. Dodajemy cebulę, czosnek i marchew. Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy pomidory, bulion, cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 20-30 minut.
Połowę zupy miksujemy i wlewamy znowu do garnka (możemy dodać też kilka łyżek jogurtu naturalnego). Dodajemy sól, pieprz, bazylię. Rozlewamy ją na talerze i posypujemy chili. Jako dodatek dodajemy włoskie grissini.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
LICZBA PORCJI: 6