czwartek, 18 lutego 2016

Grecka uczta - Zupa Fakes

Z przyjaciółmi lub rodziną najlepiej jest zasiąść do stołu. Idąc za tym przykładem postanowiliśmy wraz z grupą bliskich przygotować kolację, nie byle jaką bo grecką.

Kuchnia grecka najbardziej kojarzy mi się z oliwkami i oliwą oraz bakłażanem, a także oryginalnym serem feta przygotowywanym z mleka owczego i koziego. Jednak na tym przecież kuchnia tamtego regionu się nie kończy... Okazało się także, że Grecy mają wspaniałe wina. Na stole królowały różne odmiany Imiglykos - półsłodkie i półwytrawne - oraz Samos - przepyszne, ale diabelnie słodkie miodowo-waniliowe białe wino.
Pierwsza do misek trafiła zupa Fakes (czy. faakis). Przepis na nią znajdziecie na końcu tego tekstu. Kiedy nasze żołądki lekko się nasyciły zjedliśmy pyszną przystawkę - tę można by akurat nazwać multikulti. Ze spokojem można by ją podpisać pod kuchnię meksykańską lub hiszpańską bowiem były to placki tortilli zawinięte i zapieczone z serem, kurczakiem i warzywami. W międzyczasie podjadaliśmy świetną sałatkę ze świeżych warzyw i usmażonego w cieście sera feta - całość została dość solidnie skropiona sokiem z cytryny, co nadało jej bardzo orzeźwiającego smaku.

Głównym daniem wieczoru były pieczone ziemniaki z szaszłykami z trzech rodzajów mięsa marynowanego w cytrynie. Niebo w gębie! Zwieńczeniem kolacji była pochodząca z Krety słodycz o nazwie Bougatsa, przygotowana z ciasta filo i miękkiego serowego nadzienia. Miło było poczuć wyjątkowy klimat słonecznej Grecji, który miał niebywały wpływ na atmosferę tego wieczoru. Dom gospodarzy opuściliśmy upojeni pysznym winem, z pełnymi brzuchami i w radosnych nastrojach!

FAKES

SKŁADNIKI:
*500g brązowej soczewicy
*1 duża cebula, posiekana
*6 ząbków czosnku, posiekanych
*1 duża marchew pokrojona w kostkę
*1 kartonik przecieru pomidorowego
*5 łyżek oliwy z oliwek
*5 łyżek czerwonego octu winnego
*1l bulionu warzywnego
*1 łyżeczka oregano
*1 łyżeczka ostrej papryki
*2 liście laurowe
*1 łyżka brązowego cukru
*sól
*pieprz

*woda do rozrzedzania
*ser feta, pokrojony w kostkę lub natka pietruszki


PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Oliwę delikatnie rozgrzewamy w garnku i dodajemy cebulę, czosnek oraz marchew i podsmażamy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy soczewicę i mieszamy. Dodajemy pomidory i mieszamy. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i przyprawy. Gotujemy przez 20 minut po przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie bulion powinien zostać wchłonięty przez soczewicę, dlatego dolewamy wody, tak by rozrzedzić zupę według własnych potrzeb. Na koniec dodajemy ocet, sól, cukier i pieprz - mieszamy. Przez 5 minut podgrzewamy zupę. Po rozlaniu zupy na talerze warto udekorować ją fetą lub natką pietruszki.

LICZBA PORCJI: do 10
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min