piątek, 25 marca 2016

Słodka myszka chili

Nie jestem miłośniczką gotowych produktów ani półproduktów. Zazwyczaj staram się sama przygotowywać wszelkie sosy, marynaty itd. ale czasem okoliczności wymagają tego by użyć "gotowca". W przypadku tego dania, takim kupnym produktem jest sos chili (słodko-pikantny). Całość jest jednak tak soczysta i wspaniała, że aż żal nigdy nie spróbować.


SKŁADNIKI:
*1kg myszki wieprzowej, pokrojonej na kilka (np.6) ładnych części
*8 łyżek sosu chili
*szczypta soli
*szczypta cukru
*2 łyżki oliwy z oliwek

DODATEK:
*tłuczone ziemniaki
*surówka Colesław

PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce mieszamy sos, sól, cukier i oliwę. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty. Mięso marynujemy przez 12 lub 24 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mięso układamy na kawałku foli aluminiowej o dużej powierzchni a następnie zawijamy tak by na górze powstał komin z delikatną szparą, przez którą będzie uchodzić para. Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni, w tym czasie rozchylamy lekko brzegi foli i dolewamy resztki pozostałej w misce marynaty. Myszkę pieczemy przez kolejne 25-30 minut (co jakiś czas warto zobaczyć jak się miewa mięso - teraz niestety piekarniki różnią się od siebie i niekiedy czas pieczenia może ulec skróceniu lub wydłużeniu).

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min (+ marynowanie)
LICZBA PORCJI: ok 6

niedziela, 6 marca 2016

Makaron z brokułową pastą

Pasta brokułowa z dodatkami, których użyłam do jej przygotowana to istna bomba witaminowa. Łuskane nasiona konopi są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E oraz żelaza, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i kilku innych składników mineralnych tak ważnych dla ludzkiego organizmu. Z kolei ziarna lnu wspomagają działanie układu trawiennego. Do tego oliwa, która wspomaga wchłanianie wartości odżywczych z potraw oraz inne elementy, których zadaniem jest wzbogacić walory smakowe. Niebo na talerzu!


SKŁADNIKI:
*300g makaronu tagliatelle
*średniej wielkości brokuł, podzielony na różyczki
*5 ząbków czosnku
*duża garść rukoli
*1 i 1/2 łyżki ziaren słonecznika
*1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
*1 łyżeczka ziaren lnu
*drobno starty parmezan
*sól
*oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Różyczki brokuła wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy we wrzątku przez 3-5 minut. Następnie wyciągamy warzywo łyżką cedzakową, a wodę solimy i wrzucamy do niej makaron. Gotujemy go aż będzie al dente. Zostawiamy 2 chochle wody a następnie makaron odcedzamy


W misce do blendera mieszamy ziarna/nasiona, cząber, czosnek, rukolę i 3/4 różyczek brokuła oraz 2-3 łyżeczki oliwy. Wszystko ucieramy/siekamy na dość gładką pastę. Przekładamy pastę do wygodnej do wymieszania miski i dodajemy resztę brokuła oraz sól do smaku. Rozgrzewamy dużą i głęboką patelnię. Dodajemy na nią pastę wraz z odrobiną wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Dodajemy makaron. Wszystko energicznie mieszamy. Kiedy pasta oblepi cały makaron danie wykładamy na talerze. Wierzch warto skropić jeszcze odrobiną oliwy. Na końcu posypujemy makaron serem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min
LICZBA PORCJI: 3

wtorek, 1 marca 2016

Włoska grzybowa z fasolą

Uwielbiam makaron! Z sosem; bez sosu; z mięsem czy warzywami; na słodko albo na słono, a nawet w zupie. Dziś prezentuję wyśmienitą i idealną na ten nieszczęsny powrót zimy zupę grzybową z makaronem i mieszanką różnych rodzajów fasoli. Łatwo i szybko można ją przygotować. Jedyny kłopot może sprawić niektórym ugotowanie bulionu drobiowego, ale uwierzcie mi, że taki przygotowany samemu będzie o niebo lepszy, zdrowszy i smaczniejszy niż ten z kostki rosołowej. A więc gotujcie i zajadajcie.


SKŁADNIKI:
*45 g suszonych borowików, wymoczonych przez kilka godzin w wodzie
*1 ząbek czosnku, posiekany
*kilka gałązek natki pietruszki, posiekanych
*340 ml krojonych pomidorów, wraz z zalewą
*2l bulionu drobiowego (naturalnego, nie z kostki!) lub intensywnego warzywnego
*100 g połamanego makaronu tagliatelle
*puszka mieszanki różnych rodzajów fasoli
*szczypta czosnku niedźwiedziego
*sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby odsączamy i kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i smażymy czosnek, grzyby oraz natkę pietruszki. Po 3 minutach dodajemy pomidory. Podgrzewamy przez 5 minut mieszając. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy makaron i gotujemy całość przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy fasolę i doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim, obficie pieprzem oraz solą. Gotujemy ją jeszcze przez minutę. Rozlewamy na talerze.


CZAS PRZYGOTOWANIA: (bez moczenia grzybów), ok. 20 min.
LICZBA PORCJI: 10