sobota, 21 stycznia 2017

Spaghetti z czosnkiem i złocistym serem pleśniowym

Inspiracją do powstania tego dania była, po pierwsze, potrzeba zjedzenia czegoś na szybko (wiecie, tak by rozruszać kuchnię po "wprowadzce") oraz słoiczek czosnku w oleju z chili. Makaron jest zawsze jednym z najprostszych rozwiązań w kuchni, dlatego sięgam po niego kiedy nie mam pomysłu na obiad. To nie tak, że makaron jest nudny i mało wymagający. Po prostu według mnie jest najbardziej wdzięcznym produktem do przygotowania w błyskawicznym czasie. A w tym daniu czosnek jest po prostu obłędny, dlatego warto posiekać go na duże kawałki.



SKŁADNIKI:
*1/2 opakowania makaronu spaghetti
*10 ząbków czosnku marynowanego w oleju z chili
*1surowa biała kiełbasa, rozdrobniona (dwie jeśli małe)
*3-4 grube plastry złocistego sera pleśniowego, pokruszone
*odrobina pieprzu cayenne
*sól
*posiekana nać pietruszki
*olej z winogron (1-2 łyżeczki)

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, tak by był al dente. Czosnek odsączamy delikatnie z oleju i kroimy na spore kawałki. 1-2 łyżeczki oleju z chili (ze słoiczka) mieszamy z 1 łyżeczką oleju z winogron i podgrzewamy na patelni. Na rozgrzany olej dodajemy rozdrobnione mięso białej kiełbasy i delikatnie solimy. Podsmażamy przez około 10 minut, a następnie dodajemy czosnek. Całość delikatnie dusimy przez 5 minut. W dużym garnku mieszamy makaron z mięsem i powstałym sosem i dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę oleju z winogron. Mieszamy. Wykładamy porcje na talerz. Posypujemy serem i pietruszką.

LICZBA PORCJI: 3
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.