Indyjski gulasz z ciecierzycą

Uwielbiam gulasze. Są zazwyczaj dość proste w przygotowaniu i można je wekować, bym móc cieszyć się ich smakiem dłużej. Zresztą im dłużej taki gulasz będzie się przegryzał tym lepszy smak będzie miał, dlatego właśnie zawsze staram się przygotowywać go dzień przed planowanym obiadem, by uzyskać głębszy i bardziej ujednolicony aromat. Ten gulasz można przygotować w wersji wegańskiej i nie. Ja ugotowałam go na bazie mięsa, ale wystarczy je po prostu pominąć w procesie pichcenia.


SKŁADNIKI:
*1 filet z piersi kurczaka
*1 duża marchew
*1 pietruszka
*1/2 korzenia selera
*1,8l wody
*1 puszka ciecierzycy, odsączonej
*4 średniej wielkości pomidory; sparzone, obrane i pokrojone w kostkę
*2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
*5 ziemniaków; obranych i pokrojonych w sporą kostkę
*1,5 łyżeczki ziaren kolendry, utłuczonych lekko w moździerzu
*1 łyżeczka kminu rzymskiego
*1 łyżeczka kurkumy
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1/2 łyżeczki mielonego imbiru
*sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieramy i dzielimy na mniejsze części. Gotujemy w 1,8 litra wody razem z mięsem z kurczaka przez około 45 minut. Całość delikatnie solimy. Po ugotowaniu wyławiamy z bulionu mięso i warzywa. Warzywa wkładamy do naczynia, w którym zazwyczaj miksujemy zupy.

Do bulionu dodajemy ciecierzycę i pomidory. Dodajemy przyprawy. Następnie dodajemy ziemniaki i koncentrat. Całość mieszamy i próbujemy, jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty należy dodać przypraw według własnego uznania. Gotujemy całość około 15 minut, solimy jeśli trzeba.

Po tym czasie przekładamy mniej więcej połowę zupy do miski z odłożonymi wcześniej warzywami i, po lekkim ostudzeniu, miksujemy. Następnie zmiksowaną partię dodajemy do garnka z resztą zupy. Mięso rozrywamy palcami (powinno łatwo się dzielić i dodajemy do garnka. Gotujemy jeszcze przez 10 minut (może być bez przykrywki, jeśli chcemy odparować nieco gulaszu). Najlepszym podawać z ryżem.

LICZBA PORCJI: 4-6
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 h

Komentarze

Popularne posty