Kalafior i brokuł z kozim serem

Listopad to jeden z moich ulubionych miesięcy. Przede wszystkim dlatego, że w połowie listopada wypadają moje urodziny. Po drugie jest to miesiąc wyjątkowy, który łączy w sobie uroki kilku świąt. Ta sałatka jest dla mnie takim "uroczym listopadem" - łączy w sobie bogactwo dobrych smaków; jest prosta, a jednak wykwintna i nieco specyficzna. Idealna jesienna sałatka!


SKŁADNIKI:
*1/2 małego kalafiora, podzielonego na małe różyczki
*1/2 małego brokuła, podzielonego na małe różyczki
*250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
*1 słoiczek kaparów, odsączonych
*10-15 dag twardego koziego sera, pokrojonego w kostkę
*garść szczypiorku, posiekanego
*1 łyżka octu balsamicznego
*2 łyżki oliwy z oliwek
*szczypta kolorowego pieprzu, najlepiej świeżo utartego w moździerzu
*sól

PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora i brokuły gotujemy przez 3-4 minuty w osolonej wodzie, a następnie odsączamy na sicie. Warzywa przekładamy do miski. Następnie dodajemy pomidory, kapary, kozi ser i przyprawy. Na końcu dodajemy oliwę i ocet, mieszamy całość. Wierzch posypujemy szczypiorkiem.

LICZBA PORCJI: 6
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min.

Komentarze

Popularne posty