wtorek, 31 stycznia 2017

Placki dyniowe z kurą na parze

Wreszcie mam wygodny garnek do gotowania na parze, więc zaczęłam wdrażać parowaną żywność do naszej domowej diety. Dynię dostałam od kolegi z pracy, z jego własnego ogrodu. Choć nie przepadam za zupami dyniowymi (być może zmienię zdanie) to jednak placki dyniowe okazały się wspaniałe!



SKŁADNIKI:
*5-6 filetów z piersi wiejskiej kury
*1/4 dużej dyni, obranej i pokrojonej na duże kawałki
*6-8 czubatych łyżek mąki np. szymanowskiej
*2 jajka
*1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki imbiru w proszku
*1/2 łyżeczki kurkumy
*1 duża marchew, pokrojona na plastry
*1 mały jogurt naturalny
*op. szafranu
1/3 łyżeczki pieprzy cayenne
*sól

PRZYGOTOWANIE:
Szafran, pieprz cayenne i sól wsypujemy do miseczki i zalewamy jogurtem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby smak się przegryzł.

Kawałki dyni ucieramy na tarce, tak jak ziemniaki na placki. Dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, imbir, kurkumę, sól i wszystko mieszamy tak by masa miała dość zwartą, jednak nadal płynną konsystencję. Na patelni smażymy placki na złoty kolor z każdej strony. Prosto z patelni przekładamy placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymi, tak by ten wchłonął tłuszcz.

W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy i dodajemy odrobinę cukru. Filety z kury smarujemy lekko solą i gotujemy na parze przez 8 minut. Po tym czasie odwracamy filety i dodajemy do wody marchew. Gotujemy marchew przez kolejne 5 minut i dalej parujemy filety.

Następnie wykładamy na talerze placki, które dekorujemy sosem szafranowym. Dodajemy filety i marchew. Smacznego.

LICZBA PORCJI: 3-6
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

niedziela, 29 stycznia 2017

Ryż z soczewicą i czosnkowymi pieczarkami z piekarnika

To jest obiad, który powstał z resztek tzn. zostało mi trochę ryżu i trochę soczewicy, więc dokupiłam pieczarki, no i macie efekt. Jest zaskakująco smaczny i naprawdę dobrze się prezentuje. A pieczarki pieczone z czosnkiem to po prostu niebo w gębie.


SKŁADNIKI:
*1/2 szklanki ryżu, ugotowanego
*1/2 szklanki brązowej soczewicy, ugotowanej
*12 kapeluszy pieczarek, obranych
*15 pieczarek wraz z ogonkami, obranych i pokrojonych w plastry
*1 cebula, obrana i posiekana w kostkę
*12 ząbków czosnku w oleju chili
*pasta z czosnku (kupna)
*ogórki kiszone
*masło
*sól
*pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ryż mieszamy z soczewicą w garnku. W innym garnku roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy posiekane pieczarki, które solimy i pieprzymy. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie powstały sos pieczarkowy dodajemy do ryżu i soczewicy i mieszamy. Dolewamy 1/4 szklanki wody i podgrzewamy przez 5 minut na ogniu. Jeśli jest taka potrzeba solimy do smaku.

W czasie przyrządzania sosu przygotowujemy całe pieczarki. Kapelusze układamy wierzchem do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do każdego kapelusza wkładamy ząbek czosnku (oczywiście można więcej, jak ktoś lubi) i polewamy odrobiną oleju z chili. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 100 stopni, przez około 10 minut.

Na talerzu rozkładamy 2 łyżeczki pasty z czosnku, na niej układamy pieczarki z piekarnika. Wykładamy ryż z soczewicą i dodajemy ogórki kiszone. Całość można posypać natką pietruszki. Gotowe.

LICZBA PORCJI: 3
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

sobota, 21 stycznia 2017

Spaghetti z czosnkiem i złocistym serem pleśniowym

Inspiracją do powstania tego dania była, po pierwsze, potrzeba zjedzenia czegoś na szybko (wiecie, tak by rozruszać kuchnię po "wprowadzce") oraz słoiczek czosnku w oleju z chili. Makaron jest zawsze jednym z najprostszych rozwiązań w kuchni, dlatego sięgam po niego kiedy nie mam pomysłu na obiad. To nie tak, że makaron jest nudny i mało wymagający. Po prostu według mnie jest najbardziej wdzięcznym produktem do przygotowania w błyskawicznym czasie. A w tym daniu czosnek jest po prostu obłędny, dlatego warto posiekać go na duże kawałki.



SKŁADNIKI:
*1/2 opakowania makaronu spaghetti
*10 ząbków czosnku marynowanego w oleju z chili
*1surowa biała kiełbasa, rozdrobniona (dwie jeśli małe)
*3-4 grube plastry złocistego sera pleśniowego, pokruszone
*odrobina pieprzu cayenne
*sól
*posiekana nać pietruszki
*olej z winogron (1-2 łyżeczki)

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, tak by był al dente. Czosnek odsączamy delikatnie z oleju i kroimy na spore kawałki. 1-2 łyżeczki oleju z chili (ze słoiczka) mieszamy z 1 łyżeczką oleju z winogron i podgrzewamy na patelni. Na rozgrzany olej dodajemy rozdrobnione mięso białej kiełbasy i delikatnie solimy. Podsmażamy przez około 10 minut, a następnie dodajemy czosnek. Całość delikatnie dusimy przez 5 minut. W dużym garnku mieszamy makaron z mięsem i powstałym sosem i dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę oleju z winogron. Mieszamy. Wykładamy porcje na talerz. Posypujemy serem i pietruszką.

LICZBA PORCJI: 3
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.