Zupa z ciecierzycą i pieczonymi pomidorami

Ta gęsta i aromatyczna zupa poprawiła mi humor w ten wietrzny i przygnębiający, przez nagły powrót zimowej aury, weekend. Błyskawiczna do przygotowania, słodko-kwaśna, o wspaniałej fakturze. Idealna dla miłośników dań wegetariańskich, choć ja użyłam bulionu drobiowego.


SKŁADNIKI:
*40 dag pomidorów rzymskich
*1 cebula, pokrojona w kostkę
*4 ząbki czosnku, rozdrobnione
*1 łyżeczka kminku
*1/2 łyżeczki słodkiej papryki
*1 łyżeczka cynamonu
*2 puszki ciecierzycy, odsączonej
*1l bulionu drobiowego
*kilka gałązek rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni C. Pomidory kroimy na pół i układamy na blasze do pieczenia, skraplamy odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy ciecierzycę, upieczone pomidory oraz bulion. Gotujemy zupę ok. 20 minut. odlewamy 500 ml zupy (wraz z ciecierzycą itd.) i blendujemy. Zmiksowaną część dodajemy do garnka z zupą i mieszamy. Dodajemy sól i odrobinkę cukru. Zupę dekorujemy podsmażonym rozmarynem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min.
LICZBA PORCJI: 6

Popularne posty