Świeży bigos z kurczakiem

Danie nietypowe, ale z powodzeniem zastępujące tradycyjny bigos. Łatwe w przygotowaniu, lekko słodkie, lekko pikantne. Można je jeść z chlebem, z kopytkami, ziemniakami i innymi dodatkami. Sprawdzi się doskonale w czasie kiedy za oknem coraz zimniej. Doskonale rozgrzewa i jest po prostu pyszne!


SKŁADNIKI:
*1/2 główki kapusty, pokrojonej w cienkie paski
*50 dag pieczarek, obranych i pokrojonych w paski
*2 połówki piersi kurczaka, pokrojone w małą kostkę
*2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plastry
*2 duże cebule, pokrojone w piórka
*ok. 1 litra bulionu warzywnego albo drobiowego
*pieprz, sól, ostra papryka, gyros, bazylia

PRZYGOTOWANIE:
Na bardzo dużej, głębokiej patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulę wraz z pieczarkami i pieprzem. Po kilku minutach przekładamy zawartość patelni do dużego garnka. Następnie na tej samej patelni podsmażamy marchew z łyżeczką ostrej papryki. Po ok. 7 minutach marchew dodajemy do garnka. Kolejnym podsmażonym warzywem jest kapusta, do której dodajemy 3/4 łyżeczki bazylii. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy ją do reszty warzyw. Na końcu podsmażamy kurczaka wraz z przyprawą gyros i odrobiną soli. Jeśli w między czasie, przy kolejnych smażeniach, patelnia stanie się całkowicie sucha należy dodać odrobinę oleju. Po 10 minutach, kiedy kurczak będzie podsmażony z każdej strony dodajemy go do garnka i mieszamy całość. Następnie zalewamy całość bulionem. Warzywa nie powinny być całkowicie zakryte, ponieważ "danie" nie może pływać, więc trzeba lać ostrożnie - mniej więcej do połowy wysokości zawartości garnka. Danie dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy całość solą i gotujemy jeszcze 10 minut, na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak by odparować zbyt dużą ilość "soków". Podawać bigos z dodatkami.


LICZBA PORCJI: 8-10
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min.

Popularne posty